EL vil halvere dansk svineproduktion

NYHED: I en ny plan for at dæmpe fødevarepriserne foreslår Enhedslisten bl.a. at halvere den danske svineproduktion på kun fem år. Forslaget skydes ned fra alle sider i Folketinget.
Niels Th. Dahl

Det er et rent populistisk Enhedsliste-forslag.

Jørn Dohrmann
Fødevareordfører (DF)

Hvis de stigende fødevarepriser både i Danmark og på globalt plan skal holdes nede, skal der drastiske midler til.

Det mener i hvert fald Enhedslisten, der netop har lanceret en ambitiøs "akutplan" mod de høje priser på mad - en plan, der både inkluderer en såkaldt "pris- og profit-kontrol" på detailhandlens fødevarepriser samt en halvering af svineproduktionen i Danmark i løbet af de næste blot fem år.

"Vi har sendt planen ud, fordi det er helt indlysende, at der er store problemer med de her fødevarestigninger. Det er også indlysende, at det får store konsekvenser i tredjeverdenslandene, og det er nødvendigt at gøre noget akut," siger Per Clausen i dag.

Dokumentation

DET FORESLÅR ENHEDSLISTEN:

   1. Momsen på basale og sunde fødevarer nedsættes til 5 procent. Der indføres en effektiv pris og profit-kontrol i Danmark, sådan at producenter og detailhandel forhindres i at øge priserne på fødevarer mere end priserne er steget på råvarerne.

   2. Danmark ophører øjeblikkeligt med at bruge produkter, der kunne anvendes som mad eller foder i produktionen af biobrændsel.

   3. Danmarks svineproduktion halveres i løbet af de næste fem år. I den nuværende situation er det helt uacceptabelt, at Danmark beslaglægger store områder i Latinamerika til produktion af foder til den danske svineproduktion.

   4. Danmark afsætter 200 millioner kroner til en umiddelbar indsats for at skaffe mad til verdens fattige.

   5. Danmark gennemfører en målrettet indsats for at udbrede kendskabet til moderne økologiske produktionsmetoder i verdens fattige lande. Det kan i løbet af få år føre til en fordobling eller tredobling af produktionen mange steder.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024