Eva Kjer pålagt at forbyde azofarvestoffer

NYHED: Fødevareministeren blev af Folketingets Fødevareudvalg onsdag pålagt at arbejde for et forbud mod de såkaldte azofarvestoffer. En sejr, siger Forbrugerrådet.
Foto: colourbox.com
Christian Juhl MølgaardKasper Frandsen

Jeg synes, det her handler om at score nogle billige point. For vi var alle enige i Fødevareudvalget om, at disse stoffer ikke længere skulle være i fødevarerne.

Knud Kristensen (K)
Fødevareordfører

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blev på et samråd i Fødevareudvalget onsdag pålagt at arbejde for et forbud mod azofarvestoffer i slik, læskedrikke og fødevarer. 

Ministeren har ellers været meget tøvende, og har hidtil agiteret for frivillige ordninger og flere undersøgelser af farvestoffernes skadelige virkning.

"Jeg mener ikke, der er fagligt belæg for at forbyde farvestofferne nu. Men der er behov for at få foretaget en revurdering af dem, og hvis der bliver påvist en risiko, vil jeg være den første til at gå forrest og kræve et forbud," sagde hun ved et samråd tidligere på måneden.

Men onsdag 28. maj fik hun altså et flertal i Folketinget mod sig, og hun skal nu gå forrest i kampen uden de ønskede revurderinger af azofarvestoffernes skadelige virkning. 

K: Overeaktion og billige point
De Konservatives fødevareordfører, Knud Kristensen, er ikke imponeret over oppositionens kamp og sejr i sagen:

"Jeg synes, det her handler om at score nogle billige point. For vi var alle enige i Fødevareudvalget om, at disse stoffer ikke længere skulle være i fødevarerne," siger Knud Kristensen til Altinget | Fødevarer, og pointerer: 

Vi havde allerede fået besked fra ministeren om, at der kun manglede 2 pct. i udfasningen af stofferne og at virksomhederne selv var indstillet på udfasningen."

Han begrunder regeringspartiets standpunkt med den mere pragmatiske tilgang til emnet:

"Vi er mere pragmatiske: På nuværende tidspunkt er der allerede store produktioner i gang, og derfor synes jeg, at det er en overreaktion, når virksomhederne allerede er indstillet på udfasningen."

Forbrugerrådet: En stor sejr
Forbrugerrådet betegner udviklingen i sagen som en "stor sejr til børnene". Rådet har gennem et års tid kæmpet aktivt for et forbud. De frivillige og pragmatiske ordninger, regeringen har arbejdet for, er ikke tilstrækkelige, mener Forbrugerrådets formand Camilla Hersom:

"De frivillige udfasninger er ifølge Forbrugerrådet langt fra nok, for der er altid producenter og forhandlere, som kun fokuserer på, hvad der sælger," siger Camilla Hersom i en pressemeddelelse.   

"Et forbud på området er nødvendigt, og det kan ikke gennemføres på nationalt plan alene. Forbudet skal også vedtages på europæisk plan, derfor er det danske flertal et vigtigt signal til de europæiske beslutningstagere om at sætte forbrugerbeskyttelsen højest," slutter Camilla Hersom.  

Om ca. 14 dage skal fødevareministeren i åbent samråd med Fødevareudvalget fremlægge en plan for, hvad hun præcist vil gøre, for at få et forbud.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024