Ministre: Flere ressourcer mod skuldersår

NYHED: Fire frikendelser i sager om skuldersår har sat sindene i kog hos oppositionen. Justitsministeren og fødevareministeren gav på samråd tilsagn om flere ressourcer til området.
Der tilføres ekstra ressourcer til kontrol for at få nedbragt udbredelsen af skuldersår på søer. Det lovede fødevareministeren i dag.
Der tilføres ekstra ressourcer til kontrol for at få nedbragt udbredelsen af skuldersår på søer. Det lovede fødevareministeren i dag.

De ekstra ressourcer skal bruges på mere mandskab under det levende syn og en bedre indretning på slagteriet.

Eva Kjer Hansen (V)
Fødevareminister
Fakta
De fleste skuldersår registreres først på slagterierne, både de helede og de åbne sår, men et skuldersår på en død so er ikke tilstrækkelig dokumentation for, at soen har haft skuldersår, mens den levede. Det har Landsretten slået fast.

Denne opfattelse er dog i strid med Fødevarestyrelsens politik, der modsat går ud på, at et skuldersår tager så lang tid om at blive udviklet, at en landmand har haft tid til at gribe ind. Ikke desto mindre er Landsrettens ord gældende lov, og en landmand kan derfor kun dømmes ved registrering af skuldersår hos levende søer.

Der tilføres ekstra ressourcer til kontrol for at få nedbragt udbredelsen af skuldersår på søer. Det lovede fødevareministeren i dag. 

Det skete på et samråd i Folketingets Fødevareudvalg, der havde indkaldt justitsminister Brian Mikkelsen (K) og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Oppositionen forlangede mere kontrol.

Fødevareordfører Kristen Touborg (SF) begyndte onsdag morgen samrådet med en skarp anklage:

"Det står nu klart, at regeringens politik på dette område har spillet fuldstændig fallit!"

Fire sager om skuldersår
Baggrunden for samrådet var en række afgørelser fra juni 2008, hvor fire sager om skuldersår endte med frifindelser pga. manglende dokumentation.

Udvalget havde derfor indkaldt justitsministeren og fødevareministeren i samråd for at sikre, at overtrædelser af dyreværnsloven i forbindelse med konstatering af skuldersår hos søer fremover straffes.

Fødevareministeren: Ekstra ressourcer
Fødevareministeren har besluttet at tilføre ekstra ressourcer til kontrol:

"De ekstra ressourcer skal bruges på mere mandskab under det levende syn og en bedre indretning på slagteriet. De forbedrede muligheder for kontrol skal udnyttes til målrettet at udpege søer med skuldersår, også de ophelede," sagde Eva Kjer Hansen og fortsatte:

"I veterinærforliget er der desuden afsat ekstra ressourcer til at styrke Fødevarestyrelsens kompetencer på det juridiske område, hvilket yderligere vil styrke indsatsen mod de brodne kar."

Kristen Touborg: Kontrol hvert tredje år i stedet for hvert fyrretyvende, tak
Kristen Touborg, der selv er landmand, mener, at kontrollen med skuldersår hos levende søer i dag er særdeles mangelfuld:

"Der er afsat alt for få ressourcer. Det er tydeligt, at det er vigtigt for ministeren, at det ikke må koste for mange penge. Derfor sender man teknikere ind i stedet for dyrlæger, og kvaliteten af velfærdsbesøgene i besætningerne bliver derfor væsentligt dårligere," sagde han efter samrådet til Altinget.dk.

Kristen Touborg understregede samtidig sin pointe med, at en landmand i gennemsnit bliver kontrolleret hvert fyrretyvende år:

"Man kan ikke nøjes med at komme hvert fyrretyvende år. Så er søerne sådan set døde i flere generationer."

En målsætning for oppositionen er derfor at få kontrolleret for skuldersår hvert tredje år.

Justitsministeren lytter til arbejdsgruppe
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) oplyste i sin tale, at hans forgænger Lene Espersen havde nedsat en arbejdsgruppe vedrørende skuldersår, der anbefalede at indføre et nationalt skuldersårsprogram. Programmet skulle indføre en ny metode til at bedømme skuldersår hos søer.

Ministeren gav dog ikke tilsagn om at forøge antallet af besøg hos landmændene.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024