Debat

Universiteterne skal styrkes på fødevareomådet

DEBAT: Der mangler en sammenhængende vision for universiteterne på fødevareområdet, skriver Michael Stevns, der er direktør for Landbrug & Fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Stevns,
Direktør, Landbrug & Fødevarer

I torsdags offentliggjorde Videnskabsministeriet en større international evaluering af universitetsfusioner og ledelsesreform. Det var interessant læsning - ikke mindst for os som er optaget af fødevareforskning, myndighedsberedskab og uddannelse. Evalueringspanelet var blevet bedt om at lave en specifik evaluering af fødevareområdet, da dette område blev særligt påvirket af universitetsfusionerne i 2007. Her blev tre store fødevareuniversiteter etableret og sektorforskningsinstitutionerne blev lagt ind under disse. Det er godt, at der kommer uvildige briller på. For når vi kigger på dansk fødevareforskning med erhvervets briller, står det skidt til. Regeringen ville med universitetsfusionerne styrke og fokusere forskningen. Men det har ikke helt til at være tilfældet på jordbrugs- og fødevareområdet.

Den aktuelle konkurrence imellem universiteterne risikerer at udvande både forskningsmiljøer og uddannelser. Denne bekymring er allerede kommet til udtryk i en international evaluering af Levnedsmiddelcentret fra 2008. Her advares om, at dansk fødevareforskning er svækket i sin koordineringskraft. Der skal altså handles nu. Ellers bliver det umuligt at bevare momentum og holde fast i den fornemme position, som Danmark har inden for fødevareforskning.

Fødevareområdet er meget sektortungt og afhængigt af at have både et velfungerende offentligt beredskab og en velfungerende lovgivning. Men jordbrugs- og fødevareområdet er også meget tungt reguleret. Derfor er der en alvorlig opgave, som politikere skal være med til at løse. Massiv forskning og udvikling er en del af fundamentet for vores videnssamfund. Succesen for fremtidens danske erhvervsliv er vidensbaseret. Ikke mindst for danske fødevarer, der er en væsentlig del af vores eksport. Og bør være det fremadrettet. Her spiller det offentlige en væsentlig rolle via bidrag fra det forskningsbaserede myndighedsberedskab. Takket være beredskabet kan vi omsætte den skabte viden til løsninger og brugbare produkter, der anvendes af forbrugerne.

For fortsat at være blandt de førende på verdensplan er vi afhængige af stærke danske forsknings- og universitetsuddannelser, der kan være garanter for den strategiske forskning på højt internationalt niveau. Det kræver:
• Forskning i verdensklasse
• Koordinering og samarbejde mellem forskningsinstitutionerne
• Internationalt samarbejde
• Fortsat at være i top til at hente midler i EU's forskningsprogrammer
• Myndighedsberedskab i verdensklasse
• Udbygget offentligt - privat samarbejde

Men indtil nu tyder det mest af alt på, at det er gået i den forkerte retning siden universitetsfusionerne. Fx står det sløjt til med at hjemtage EU-midler til forskning. Der er behov for, at vi får etableret forpligtende samarbejder imellem de danske universiteter. Og imellem universiteterne og fødevareerhvervet. For det er kun ved at stå sammen, at vi på sigt står stærkt i den internationale konkurrence. Både om forskningsmidler og de gode hoveder.

Evalueringspanelet foreslår at der formuleres en national "fødevarestrategi" som kan påvirke og stimulere de involverede universiteter såvel som landbruget, fødevareindustrien og universiteterne.

Vi ser frem til, at drøfte forslaget. Vi har bl.a. behov for en synliggørelse af, hvad de forskellige forskningsområder skal udvikle sig til. At de rigtige mennesker og forskningsmiljøer går sammen om større ansøgninger til fx centerdannelser og EU-projekter. At uddannelsesudbudet koordineres, så vi ikke etablerer overlappende uddannelser til en stadig mindre gruppe af studerende. Uden en slagkraftig organisering vil der ikke være meget at drive langsigtet fødevareforskning for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Stevns

Koncerndirektør, Danish Agro Group/Agribusiness Support
cand.lact. (Københavns Uni. 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024