Debat

Dyrevelfærd: Derfor er der brug for Fokus

DEBAT: De danske politikere ignorerer de forfærdelige forhold for dyr. Det viste sig senest ved de manglende reaktioner på vanrøgt af svin. Det skriver Christian H. Hansen i et debatindlæg.
Foto: Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Christian H. Hansen
MF og formand for Fokus

En tirsdag aften for et par uger siden sad jeg som så mange andre foran tv-skærmen og ventede på, at programmet Kontant skulle blive sendt efter TV-Avisen på DR1. Det er ikke så ofte, jeg har tid til at se det program, men denne gang var der en særlig grund - jeg havde nemlig fået at vide, at udsendelsen ville handle om vanrøgt på danske svinefarme.

Dyreforhold noget svineri
Nu har jeg aldrig været særligt imponeret af den danske svinebranches forhold til dyrevelfærd, og jeg har gennem hele min politiske karriere kæmpet for at forbedre dyrenes tarv. Men jeg blev alligevel rystet.

Man så søer, der var klemt sammen i bure, som var mindre end dyrenes kropstørrelse, og hvor dyrene overhovedet ikke kunne bevæge sig. Man så smågrise gå rundt med åbne sår, fordi de unaturlige og stressende forhold får dem til at bide hinanden. Man så andre grise slæbe rundt på store, betændte bylder, som ingen gjorde noget ved. Og man så grise, der blev tæsket med jernrør for at få dem til at lystre hurtigere under transporter.

Det var rent ud sagt noget forbandet svineri. Jeg har nu indkaldt fødevareministeren i samråd i Folketingets fødevareudvalg og vil her bede ham om en samlet redegørelse for forholdene i svinebranchen. Desuden vil jeg forlange, at Fødevarestyrelsens kontrol med svinefarmene skærpes markant og at straffene for grov vanrøgt og mishandling sættes op til et niveau, hvor det virkelig kan mærkes.

Er alle politikere og journalister i Danmark fuldkommen ligeglade med, hvordan vi behandler de dyr, der senere lander på deres tallerkner? Hvorfor har alle partier i dag udnævnt dyrevelfærdsordførere, når disse ordførere ikke gider at løfte en finger i en så grotesk sag om vanrøgt og dyremishandling?

Christian H. Hansen
MF og Formand for partiet Fokus

Jeg hverken kan eller vil acceptere, at dyr behandles på den måde, som programmet afslørede, og de ansvarlige for den grove mishandling skal simpelthen frakendes retten til at have med dyr at gøre.

Politikere ignorerer dyremishandling
Men udover samråd og ministerspørgsmål er der ikke meget, jeg kan gøre politisk. Hvis Fokus havde 90 mandater, var det en anden sag, men det har vi ikke. Og det mærkelige var, at ingen andre politikere reagerede på udsendelsen - mig bekendt. På trods af, at næsten alle andre partier i dag har dyrevelfærdsordførere, hørte man ikke en lyd fra dem dagen efter. Ingen pressemeddelelser, ingen krav om indgriben. Intet, udover mit eget lille pip, som i øvrigt blev fuldkommen ignoreret af pressen.

Og nu spørger jeg: Er alle politikere og journalister i Danmark fuldkommen ligeglade med, hvordan vi behandler de dyr, der senere lander på deres tallerkner? Hvorfor har alle partier i dag udnævnt dyrevelfærdsordførere, når disse ordførere ikke gider at løfte en finger i en så grotesk sag om vanrøgt og dyremishandling?

Sagen understreger, at der i den grad er brug for et parti som Fokus i Folketinget. Ingen andre partier tager dyrevelfærd virkelig seriøst. Men der er også brug for en generel holdningsændring hos alle, der arbejder med produktionsdyr. Ikke bare i svinebranchen, men også blandt fjerkræavlerne og hos hesteopdrætterne. Og indtil der bliver politisk flertal for reel handling, må alle forbrugere, der kærer sig om dyrevelfærd, stemme med fødderne og holde sig til at købe økologisk kød, som med sikkerhed stammer fra dyr, der er blevet behandlet anstændigt.

Jeg kan godt lide en god kotelet, men jeg vil under ingen omstændigheder risikere at støtte de skruppelløse og uansvarlige svinefarmere, som kun tænker på profit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian H. Hansen

Formand, sekretariatsleder og redaktør, Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, fhv. MF (DF og løsgænger)
sygehjælper (Forsvaret 1983)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024