Plantedirektoratet skal tjekke dyrevelfærden

DYREVELFÆRD: Velfærden i de danske husdyrbesætninger skal fra denne sommer kontrolleres af Plantedirektoratet. Den nye model bliver en fordel for landmændene, lyder det fra Fødevarestyrelsen.
Tyson W. Lyall
Fakta

Plantedirektoratet udfører både administrations- og kontrolopgaver. Blandt de administrative opgaver er lovforberedelse, regeludstedelse og internationalt samarbejde, specielt i EU. Kontrolopgaverne er koncentreret om arbejde med kvaliteten og sundheden af vegetabilske jordbrugsprodukter såsom frø- og sædekorn, foder, gødning, frugt, grønt og forstligt formeringsmateriale.


Kilde: den store danske

Tidligere kunne en landmand få besøg af både Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet, når der skulle føres kontrol med husdyrbesætningen. En ny model for dyrevelfærdskontrol samler nu de to myndigheders kontrolopgaver hos én myndighed. Modellen giver bedre mulighed for at koordinere kontrollen, og sikrer samtidig landmændene færre kontrolbesøg, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Mere ansvar til Plantedirektoratet
Allerede fra begyndelsen af 2010 har dyrevelfærdskontrollen i pelsdyrbesætninger hovedsageligt været udført af Plantedirektoratet. Det har således været nødvendigt for direktoratet at opgradere den enhed, der nu har ansvaret for vælfærden i husdyrbesætningerne. Fødevarestyrelsen ser det dog ikke som noget problem, at kontrollen er blevet forflyttet til én samlet myndighed:

"Med en efteruddannelse i dyrevelfærdskontrol, en landbrugsfaglig uddannelse og god erfaring med kontrol på landbrug, er Planterdirektoratets kontrollører godt rustede til at holde øje med, at bestemmelserne om dyrevelfærd bliver overholdt. Plantedirektoratet har i forvejen ansvaret for blandt andet kontrol med foder, gødning, og dele af kontrollen med dyrevelfærden i økologiske besætninger," lyder det i en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen bliver ikke helt glemt i den nye model, da de fortsat vil stå for udpegningen af de besætninger, der skal kontrolleres. Samtidig bliver det styrelsens ansvar at fastlægge kontrolindholdet og sanktionspraksis ved overtrædelser.

Dyrlæge tilkaldes
Hvis de nye kontrollører under et kontrolbesøg finder problemer, der kræver en dyrlægefaglig vurdering, skal de ifølge den nye model tilkalde en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen til supplerende kontrol. Dyrlægen skal rykke ud til landmanden inden for 24 timer. I alvorlige tilfælde dog inden for fire timer. Det er således tanken, at den nye kontrolmodel skal give Fødevarestyrelsens dyrlæger mere tid til tid at arbejde mere målrettet med særlige dyrevelfærdsproblemer, bl.a. ved supplerende kontrol.

Omlægningen af dyrevelfærdskontrollen sker som et led i Veterinærforliget fra 2008 og vil være fuldt implementeret i sommeren 2010.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024