Store dele af Grøn Vækst bliver udskudt

GRØN VÆKST: Grønne lovforslag om randzoner, ådale og ændring af pesticid-afgifterne er nu blevet forsinket og bliver først fremsat til efteråret. Politikere fra begge fløje raser.
Tirsdag blev liberaliseringen af landbrugsloven vedtaget. Flere af naturtiltagene i Grøn Vækst er derimod blevet udsat - det gælder flere forslag, som skulle skaffe ny natur, blandt andet randzoner og ådale.
Tirsdag blev liberaliseringen af landbrugsloven vedtaget. Flere af naturtiltagene i Grøn Vækst er derimod blevet udsat - det gælder flere forslag, som skulle skaffe ny natur, blandt andet randzoner og ådale.Foto: Peder Størup
Anders Jerking
En lang række af de grønne tiltag i Grøn Vækst-aftalen bliver nu forsinkede, erfarer Altinget.

Mens det er lykkes regeringen at få lempet jordskatterne og få liberaliseret landbrugsloven, så kniber det mere med de grønne initiativer. Flere lovforslag, der skulle have været fremsat i dette forår, er nu udskudt til efteråret. Det bekræfter Miljøministeriet, Fødevareministeriet og Miljøstyrelsen over for Altinget.

Forsinkelsen rammer Fødevareministeriets lovforslag om at etablere 50.000 hektar ny natur i form af sprøjtefrie randzonerne.

Det rammer omlægningen af pesticid-afgiften, som ifølge Miljøstyrelsen først bliver fremsat til efteråret.

Og endelig rammer det en stor, samlet lovpakke fra Miljøministeriet, der blandt andet handler om etablering af ådale, naturforbedringer af vandløb, pesticidfrie zoner om vandboringer og om kommunernes muligheder for at placere store landbrug og biogas-anlæg.

Fakta
Fakta:
I regeringens lovprogram fra oktober 2009 fremgår det, at forslaget om randzoner skulle fremsættes i dette forår. Det er nu udskudt til efteråret.

Det fremgår også, at forslaget om ådale, vandløb og pesticidfrie zoner om vandboringer skulle fremsættes i dette forår. Det er også udsat.

I aftalen om Grøn Vækst fremgår det, at et forslag om ændring af pesticidafgiften skulle fremsættes i efteråret 2009. Det bliver nu i stedet efteråret 2010.

Tidligere har Altinget fortalt, at den grønne biogas-satsning også er blevet kraftigt forsinket (her).

Politisk utilfredshed 
Forsinkelserne bliver mødt med undren og stærk utilfredshed fra flere sider.
"Det er helt uacceptabelt, at man udsætter det. Nu har de haft næsten et år til at forberede forslagene, så det er sløseri," siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann.

Dansk Folkeparti er med i Grøn Vækst-aftalen og Dorhmann er langtfra tilfreds med, at han ikke er blevet orienteret om udsættelserne.
"Vi havde en klar forventning om, at aftalen skulle virke allerede i denne dyrkningssæson. Regeringen gør åbenbart kun de ting, der interesserer den," siger han.

Også Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, undrer sig.
"Jeg kan ikke tro, at det er udsat, når jeg ikke er blevet orienteret," siger han.

En skandale 
Fra oppositionens side er kritikken ikke mildere.
Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, kalder forsinkelsen en skandale.
"Man har lavet en aftale, hvor landbruget skal kompenseres på den side og yde noget på den anden side. Nu er landbruget blevet kompenseret for mange år frem i tiden. De har fået lettet jordskatterne, og landbrugsloven er blevet liberaliseret, og nu udskyder man så kravene. Man mærker tydeligt, at landbrugets top har fået plads i regeringen," siger hun og fortsætter:

"Det er mærkeligt, at man kan løse de tekniske detaljer om jordskatterne og landbrugsloven, men at man ikke kan finde ud af den smule, som skulle beskytte naturen."

De Radikales miljøordfører, Johs. Poulsen, mener, at forløbet ligner en karikatur.
"Det er total kapitulation over for industri-landbruget, og det er ikke kønt at se på. Man slipper alle tøjler i landbrugsloven, og samtidig følger man ikke op med for eksempel randzonerne, som skulle have været leveret for længst," siger han med henvisning til, at der allerede i den sidste vandmiljøplan blev aftalt at etablere randzoner. Det skete ikke.

Teknik - ikke politik 
Miljøminister Karen Ellemann (V) afviser, at regeringen smøler med de grønne tiltag.
"Det er teknikaliteter, der gør, at vi må udskyde det. Der er ikke politik i det, selv om man godt kunne blive fristet til at lede efter det. Alle de grønne elementer vil blive indført. Det står ikke til diskussion, og det er vi alle sammen enige om. Det grønne og væksten er to sider af samme sag."

Hun forklarer, at forsinkelsen skyldes, at lovforslagene er teknisk vanskelige og kræver koordinering på tværs af ministerierne.
"Derfor har vi behov for ekstra tid - så vi også kan få en ordentlig høringsfase."

I forhold til forsalget om de pesticidfrie zoner omkring vandboringerne påpeger ministeren, at forslaget under alle omstændigheder først ville kunne træde i kraft i næste sprøjtesæson.

"Det når vi stadigvæk, så forsinkelsen får ikke nogen praktisk konsekvens," siger hun.

Dokumentation

De udskudte forslag:

Miljøministeriet: 

Ændring af lov om planlægning, lov om naturbeskyttelse m.fl. love (Opfølgning på Grøn Vækst) (Feb I)

Forslaget vedrører bl.a. kommunernes planlægning for lokalisering af store husdyrbrug og biogasanlæg, etablering af ådale, vandløbsvedligeholdelse, vandløbsrestaurering og -genopretning, pesticidfri beskyttelseszoner omkring almene vandindvindingsanlæg samt klageadgangen vedrørende vand- og naturplaner. Forslaget skal ses i sammenhæng med en række ændringer af lovgivningen på fødevareministerens område. Forslaget udmønter dele af regeringens aftale med DF om Grøn Vækst.

Fødevareministeriet:

Lov om randzoner (Feb II)

Lovforslaget skaber hjemmel til at etablere permanente 10 m sprøjte-, gødnings- og dyrkningsfrie randzoner langs alle vandløb og søer svarende til et samlet areal på ca. 50.000 ha., herunder for de særlige undtagelser vedrørende energiafgrøder m.v. Forslaget vil også indeholde de nødvendige hjemler for kontrol af randzonerne. Forslaget udmønter dele af regeringens aftale med DF om Grøn Vækst.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024