Flertal for flere grise og større gårde

NY LOV: Større landbrugsbedrifter, flere svin og mulighed for udenlandsk investering i dansk landbrug er nogle af hensigterne med den liberalisering af landbrugsloven, der mandag blev vedtaget i et dybt splittet Folketing. Regeringen jubler, mens oppositionen ryster på hovedet.
Liberaliseringen af landbrugsloven er blevet vedtaget i Folketinget. Det betyder ophævelse af en række forhold, der begrænser de landmænd, der ønsker at udvide deres bedrifter.
Liberaliseringen af landbrugsloven er blevet vedtaget i Folketinget. Det betyder ophævelse af en række forhold, der begrænser de landmænd, der ønsker at udvide deres bedrifter.

Vi har en meget stor fødevareproduktion i Danmark, som skal konkurrere på det globale marked. Nu giver vi mulighed for, at man også kan tilpasse sig den konkurrence i lighed med de konkurrenter, man har på det globale marked.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister
Folketingssalen var skarpt opdelt i rødt og blåt uden nuancer, da Folketinget tirsdag vedtog et lovforslag om liberalisering af landbrugsloven. Regeringspartierne og DF stemte uden undtagelse for. Oppositionspartierne stemte imod.

Fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) kaldte lovforslaget for "en skandale", mens fødevareminister Henrik Høegh (V) mente, at forslaget tværtimod "peger fremad mod fremtiden" og sikrer, at unge landmænd har en chance for at klare sig på lige vilkår med andre EU-lande.

"Det er noget makværk, regeringen har lavet her. Hvilken vej er vi på vej til at gå? Når vi stemmer ja, skal vi være sikre på, hvad der kommer til at ske," sagde Bjarne Laustsen.

Lovforslaget blev fremsat tilbage i oktober af Eva Kjer Hansen (V) med det formål at skabe bedre rammevilkår for landbruget. Lovændringen betyder, at en række begrænsninger bliver ophævet. Blandt andet vil der for fremtiden ikke være grænser for, hvor mange husdyr en landmand må have på sin bedrift, ligesom der heller ikke længere vil være grænser for størrelsen på den enkelte bedrift. Loven giver også unge landmænd mulighed for at gå flere sammen om at drive en gård, og i forsøget på at tiltrække ny kapital lempes der på kravene for ejerskabsforhold, så også selskaber vil kunne opkøbe og drive landbrug.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024