Debat

Opret statsfond til økologi

DEBAT: Staten bør oprette en fond, der kan støtte etablering og udvidelse af danskejede økologiske arealer, skriver Christian H. Hansen, Fokus.
Foto: Altinget.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian H. Hansen
MF, formand for Fokus

Økologi. Bare sig ordet og straks har du delt vandene. For økologimodstandere smager ordet af overvintrede 68'ere, der sidder og nusser i deres landbrugskollektiver langt ude på bøhlandet, mens de lytter til Røde Mor og Troels Trier og sjasker rundt i Jesussandaler og ryger fed tjald. For den, der som jeg er vokset op i 70'erne, er det ikke spor svært at se det morsomme billede for sig.

Økologer er forretningsfolk
Det er heldigvis et forældet billede. I dag handler økologi om moderne, rationelt landbrug, der producerer fødevarer på en naturlig måde, uden nogen som helst religiøs dimension. Økologiske landmænd er i dag forretningsfolk, ligesom alle andre landmænd.

For mig betyder økologi ganske enkelt sundere og renere fødevarer og bedre forhold for produktionsdyrene, som ikke presses ind i trange bure og båse, men får lov at rende frit rundt ligesom i gamle dage. Og ikke mindst betyder økologi en renere natur, fordi økologiske bedrifter ikke benytter alle de gifte og kemikalier, det industrielle landbrug fylder markerne og dyrene med.

Landbrugsjord er i dag blevet så dyr, at unge danske landmænd har meget svært ved at etablere sig. Det skal vi hjælpe dem med, og en oplagt mulighed er at sørge for, at de får nemmere ved at købe eller leje jord til oprettelse af økologiske bedrifter.

Christian H. Hansen
Formand for Fokus

Men der er også en økonomisk dimension. Over hele verden vinder økologiske produkter terræn, fordi de yngre generationer er mere optaget af begreber som miljø, dyrevelfærd og ren kost end deres forældre var. Og i Danmark har vi som et gammelt landbrugsland alle muligheder for at vinde store andele inden for det økologiske verdensmarked. Det ville da være helt tosset ikke at udnytte de muligheder.

Statsfond til økolandbrug
Vi kan gøre meget for at skubbe tingene på vej. Fokus ønsker bl.a. en ny landbrugsreform, som målretter en stor del af EU-støtten til økologiske landbrug. Det vil i øvrigt også kunne skabe nye arbejdspladser i de såkaldte udkantsområder og gøre små, familieejede brug økonomisk bæredygtige.

Vi foreslår også, at staten opretter en fond, der kan støtte etablering og udvidelse af danskejede økologiske arealer. Landbrugsjord er i dag blevet så dyr, at unge danske landmænd har meget svært ved at etablere sig. Det skal vi hjælpe dem med, og en oplagt mulighed er at sørge for, at de får nemmere ved at købe eller leje jord til oprettelse af økologiske bedrifter.

Det ville ligeledes være en god idé, hvis det offentlige gik forrest og indførte, at offentlige kantiner og serveringssteder som hovedregel skal vælge økologiske produkter. Det ville bl.a. kunne mærkes i børnehaver og på plejehjem. Tænk på alle tv-billederne af de ækle, sammenklistrede færdigretter, der nogle steder serveres på plejehjemmene. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Server dog en frisk, nærende og lækker økologisk ret i stedet for.

Det minder mig om det allervigtigste: Økologiske produkter smager simpelthen bedre. Prøv at sammenligne en økologisk pølse med de industriprodukter, supermarkedernes kølediske er så fyldt med. Industripølsen smager som mel blandet med vand tilsat forskellige smagsstoffer. Den økologiske pølse smager af det, en pølse skal smage af, nemlig kød.

Og tænk på en saftig, økologisk tomat. Den smager bare af mere. Det skyldes, at den ikke er sprøjtet eller beriget med alle mulige unaturlige ting, men bare groet op af jorden, sådan som tomater er groet op af jorden i hundredevis af år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian H. Hansen

Formand, sekretariatsleder og redaktør, Danmarks Patientforening for Hovedpineramte, fhv. MF (DF og løsgænger)
sygehjælper (Forsvaret 1983)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024