Antibiotikaforbruget i svinestaldene stiger igen
Anne Hauge
Hvis man virkelig var interesseret i at ændre vanerne omkring antibiotikaforbrug, skulle man have indført klare økonomiske sanktioner.
Frank Aarestrup
Professor ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for epidemiologi
I 2010 indførte Fødevarestyrelsen en ordning, der betød, at svinebrug med et overforbrug af antibiotika kunne sanktioneres med et såkaldt gult kort. Ordningen resulterede i et kort fald, men forbruget er de sidste tre år steget, så niveauet er ved at være det samme. Det skriver Ingeniøren.dk.
En sanktion betyder, at svineproducenten har ni måneder til at sænke forbruget af antibiotika. Hvis ikke det sker, kan Fødevarestyrelsen kræve, at der betales for besøg af en dyrlæge, som skal rådgive om svinebrug.
Ifølge professor ved DTU Fødevareinstituttets afdeling for epidemiologi Frank Aarestrup skyldes stigningen, at sanktionerne ikke er blevet håndhævet, og han udtaler: