Debat

Bevægelse og sund kost skal gå hånd i hånd

DEBAT: Alle daginstitutioner bør formulere en bevægelsespolitik for at få motion med i børnenes hverdag, skriver forbrugerminister Carina Christensen (K).
Forbrugerministeren mener, der mangler motion i de danske børns hverdag.
Forbrugerministeren mener, der mangler motion i de danske børns hverdag.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carina Christensen,
familie- og forbrugerminister (K)

Vækkeuret ringer. Kokken er 6.30, og det er tid til, at de små børn skal op rundt omkring i de danske familier. Mor og far har travlt, og valget falder derfor igen på bilen som transportmiddel.

Lille Peter på fem år får ikke cyklet her til morgen, og i børnehaven bruger han meget af tiden på fingergymnastik på computerens tastatur. Peter bliver hentet kl. halv fem i børnehaven. Så skal der handles ind på vejen hjem, og derefter skal mor og far i køkkenet. Men Peter er gammel nok til at aktivere sig selv. Han har både computer og fjernsyn på værelset, og man skal heldigvis ikke være videnskabsmand for at betjene den type af apparater.

For meget tv - for lidt motion
Sådan ser hverdagen ud i mange børnefamilier. Familierne har travlt, og det kan derfor være svært at få sat tid af til den daglige motion. Alt for mange børn bevæger sig for lidt. De sidder for meget ned og tilbringer et utal af timer enten foran fjernsynet eller computeren. Ifølge tal fra Gallup har eksempelvis 49 pct. af alle børn i alderen mellem fem og syv år og 67 pct. af børn i alderen otte til tolv år et fjernsyn på værelset. Det synes jeg er overraskende. Hvad er der blevet af lange gåture, hygge og samvær med mor og far? Er det blevet umoderne, eller har vi i farten bare glemt at prioritere det?

Det er nødvendigt, at man gør sig sit personlige ansvar bevidst. Samtidig er mange forskellige aktører såsom daginstitutionerne, virksomhederne og arbejdspladserne nødt til at komme på banen, hvis vi skal vende den nuværende udvikling.

Carina Christensen
Familie- og forbrugerminister (K)

Daglig bevægelse skal prioriteres. Og det er i høj grad forældrenes opgave. Forældrene må sørge for, at deres børn får nogle sunde kost- og motionsvaner, og de må gå foran som rollemodeller for deres børn ved f.eks. at tage cyklen på arbejde eller til købmanden, slukke for fjernsynet mens man spiser og hive bolde og ketsjere frem fra skabet.

På samme måde er det forældrenes ansvar at sætte grænser for deres børn - grænser for, hvad de spiser, men også for, hvor mange timers fjernsyn de må se. Bevægelse skal prioriteres lige så højt som den sunde kost. Sund kost kan ikke alene forebygge overvægt. Daglig motion spiller en stor rolle både i forhold til at forebygge overvægt, men også i forhold til børns trivsel både fysisk, psykisk og socialt.

Også et offentligt ansvar
Også det offentlige har et ansvar for at sikre børn sunde rammer og mulighed for at bevæge sig. Børn tilbringer i dag en stor del af dagen i enten vuggestue eller børnehave. Det er derfor vigtigt, at daginstitutionerne tænker bevægelse ind i børnenes hverdag. En undersøgelse fra Fødevareinstituttet viser, at selv om 86 pct. af daginstitutionerne har formuleret en kostpolitik, er det kun 55 pct. af institutionerne, der har en bevægelsespolitik. Jeg vil derfor opfordre alle daginstitutioner til at formulere en bevægelsespolitik og tænke motionen ind i dagligdagen.

Inspiration til at bruge motion og bevægelse i den pædagogiske praksis kan personalet bl.a. hente fra det offentligt-private partnerskab BørneBoxen. BørneBoxen er en aktivitetsbox, som børnehaverne kan bruge til at sætte fokus på sunde vaner og forebygge overvægt blandt børn. Netop nu lanceres en ny BørneBox - Ridder- og Prinsesseboxen - der skal medvirke til, at børnene får bevæget sig flere gange om dagen. På den måde kan børnene gennem leg indlære nogle gode kost- og motionsvaner. Det synes jeg er et godt initiativ, som jeg håber, flere børnehaver vil gøre brug af.

Personligt ansvar hele vejen rundt
Et partnerskab som BørneBoxen er samtidig en god måde, hvorpå virksomheder, organisationer og andre private interessenter kan tage ansvar og del i arbejdet med at fremme den sunde livsstil blandt børn. Regeringen kan ikke alene bekæmpe overvægt. Vi må hver især tage stilling til, hvordan vi ønsker at leve vores liv og prioritere motionen og den sunde kost.

Det er nødvendigt, at man gør sig sit personlige ansvar bevidst. Samtidig er mange forskellige aktører såsom daginstitutionerne, virksomhederne og arbejdspladserne nødt til at komme på banen, hvis vi skal vende den nuværende udvikling. Vi har alle et ansvar for at sikre vores børn en god opvækst og et sundt liv. Og den opgave skal løftes i flok. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024