Boel og Bjerregaard krydsede klinger

Fødevareministeren blev i Folketingssalen beskyldt for at have mistet styringen med den branche, som hun er minister for. Ritt Bjerregaard stod bag angrebet.
Claus Iversen

Man kan vist roligt sige, at det er noget ualmindeligt rod, der er på det her område i ministerens område.

Ritt Bjerregaard (S)
Fødevareordfører
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde kaldt sin fødevareminister i Folketingssalen tirsdag for at svare på spørgsmål fra oppositionen.

Ritt Bjerregaard (S) ville vide, om fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) var særlig stolt af situationen i det erhverv, som hun er minister for:

"Man kan vist roligt sige, at det er noget ualmindeligt rod, der er på det her område i ministerens område. Og jeg kunne jo nævne en række ting, der var spørgsmålet om rengøring på slagterierne, der var skuldersårene, der var transporten. I sidste omgang har der været en overproduktion af svin, og ministeriets bekendtgørelse, der måtte trækkes tilbage."

Og Ritts simple spørgsmål lød: Hvordan vil ministeren sørge for at få noget mere orden på sit område?

Dokumentation
Anden næstformand (Poul Nødgaard):
Og så er det fru Ritt Bjerregaard for at stille to spørgsmål. Værsgo.

Ritt Bjerregaard (S):
Det er selvfølgelig helt forståeligt, at vi prøver at nå så mange spørgsmål som muligt, men jeg vil godt indlede med at sige, at så håber jeg, at vi kan få statsministeren til at bede fødevareministeren kommer her til spørgsmål en anden gang. Mig bekendt er det første gang, ministeren overhovedet er i spørgetiden her i Folketinget.

Og det jeg godt ville spørge til det var hele området omkring svineproduktionen, som vi har haft lejlighed til i snart en tre måneders tid at behandle i Fødevareudvalget.

Og man kan vist roligt sige, at det er noget ualmindeligt rod, der er på det her område i ministerens område. Og jeg kunne jo nævne en række ting, der var spørgsmålet om rengøring på slagterierne, der var skuldersårene, der var transporten. I sidste omgang har der været en overproduktion af svin, og ministeriets bekendtgørelse, der måtte trækkes tilbage.

Og derfor er mit spørgsmål til ministeren, hvordan hun vil sørge for at få noget mere orden i sit område?

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Jeg synes, det er sådan relativt rimelige forhold.

Hvis jeg skal have lejlighed til at svare på de angrebspunkter, som fru Ritt Bjerregaard nu lancerer i hele den række af spørgsmål, nu forstår jeg, det er transporten, det er rengøringen på slagterierne og det er skuldersår, og der er jeg sikker på, at fru Ritt Bjerregaard har en klar erindring om, at der fra regerings side er blevet grebet ind omgående.

Vi har haft lejlighed til at drøfte det her ved forskellige samråd i Folketingets Fødevareudvalg. Og jeg er meget glad for, at jeg får lejlighed til i morgen i forbindelse med et åbent samråd i Fødevareudvalget at redegøre for hele den uacceptable problematik omkring overproduktion af svin.

Og jeg understreger, og der tror jeg, vi er enige, fru Ritt Bjerregaard, fuldstændig uacceptabel overproduktion. Det vil samrådet i morgen give os lejlighed til tidsmæssigt at gå i dybden med, og det vil jeg se frem til.

Ritt Bjerregaard (S):
Jeg ser meget gerne ministeren her til spørgsmål på andre tidspunkter og skal gerne følge op i morgen igen.

Men jeg vil godt her understrege, at det her med den absolut hurtige reaktion holder jo hverken her eller der.

På spørgsmålet om registrering af svin og hvornår ordningen vil være i orden, der fik vi først på et samråd med ministeren en klar tilkendegivelse af, hvilken hjælp der nu var til kommunerne. Og ved yderligere spørgsmål til ministeren fik vi at vide, at det kunne allertidligst være implementeret i midten af 2005. Og det falder i hvert fald ikke ind under kategorien en absolut hurtig reaktion og står ikke mål med det engagement, som ministeren lagde i besvarelsen. Handlingen mangler.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Nu er det jo sådan, fru Ritt Bjerregaard, jeg har også haft lejlighed til på et tidligere samråd at redegøre for, hvilke muligheder kommunerne i dag har for at søge aktindsigt omkring produktionen af svin, omkring de tilladelser, som vi fra Miljøministeriets side har givet til produktion i de enkelte bedrifter. Det ved fru Ritt Bjerregaard også, det er jo naturbeskyttelsesloven og dermed Miljøministeriet.

Det som Fødevareministeriet har mulighed for det er hel registreringen i vores CKR-registre. Og i det register har kommunerne i dag fuld mulighed for at gå ind og få udskrifter fra Fødevaredirektoratet.

Så der er ikke nogen diskussion, fru Ritt Bjerregaard, om at den mulighed har været til stede. Og det er jeg sikker på, at der vil komme mere dybdegående spørgsmål i morgen, og dem vil jeg glæde mig til at få lejlighed til at svare på.

Hermed sluttede spørgsmålet.

-------------------------------------------------------------

Ole Vagn Christensen (S):
Er fødevareministeren enig med fiskerne i, at hver tredje fisk smides ud som et påbud fra ministerens regelgrundlag med kvoter og fiskedage, redskaber og øget pres på kystfiskeriet?

Anden næstformand (Poul Nødgaard):
Og så statsministeren.

Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Nej, fødevareministeren.
Jeg tror, hr. Ole Vagn Christensen, at vi alle sammen er enige om, at de billeder, vi har set, de efterretninger, vi har fået omkring udsmid, er uacceptable - at god, sund spisefisk smides ud i stedet for at nyttiggøres.

Og hr. Ole Vagn Christensen er jo fuldstændig informeret om via de drøftelser, vi har haft i Folketingets Fødevareudvalg, at der arbejdes intenst med hele problematikken omkring discard eller udsmid, som vi jo kalder det herhjemme, både nationalt og i forbindelse med den pakke, som vi har diskuteret - Kommissionens pakke omkring fiskeri, der blev vedtaget som et punkt på dagsordenen på rådsmødet i april måned 2003.

Anden næstformand (Poul Nødgaard):
Hr. Ole Vagn Christensen for sidste spørgsmål.

Ole Vagn Christensen (S):
Jeg forstod på ministeren, at ministeren er enig med i, at den ordning med kvoter, fiskedage og med redskaber, som giver flere havdage, hvis man bruger mindre masker, at det giver helt naturligt, at man får et øget udsmid. Også det øgede pres på kystfiskeriet forstår jeg, at ministeren er enig i, at det må naturligvis føre til, at man sådan set bringer den stærkeste økonomi i land, og det vil sige, at man dermed har et stort udsmid.


Fødevareministeren (Mariann Fischer Boel):
Nu konkluderer hr. Ole Vagn Christensen på noget af det, jeg slet ikke har været inde på på nuværende tidspunkt, nemlig hele diskussionen om kystfiskeriet.

Hr. Ole Vagn Christensen er jo i den heldige situation, at vi har lejlighed til i eftermiddag i Fødevareministeriet at drøfte bl.a. Det Demersale Udvalgs - hvor langt Det Demersale Udvalg på nuværende tidspunkt er kommet og de beslutninger, som vi havde lejlighed i fællesskab at drøfte inden nytår, hvor vi havde temagrupperne, som hr. Ole Vagn Christensen jo er fuldt orienteret om, nedsat, der skulle komme med nogle udspil til, hvordan vi kunne løse nogle af de her klare uacceptable problemer.

Der kan være forskellige grunde til udsmid, og det har jeg ikke lejlighed til med den korte taletid, der er her, at komme ind på, men det er jo indlysende, at der også fra dansk side, ligesom der gøres fra international side, er et ønske om, at vi kan reducere udsmidet.

Det kan vi gøre med forskellige elementer, og jeg vil godt nævne et af dem, der har vist sig brugbare og også succesfulde, nemlig den mulighed, vi benyttede sidste sommer, at lukke Østersøen for torskefiskeri i en periode ud over sommerstoppet på 6 uger, sådan at den yngel, der var på det tidspunkt, fik fred til at vokse sig i en størrelse, sådan at de kunne fiskes i efteråret inden for den størrelse på 38 cm, som så er den lovlige størrelse, så jeg er sikker på, vi får lejlighed til, hr. Ole Vagn Christensen, også i eftermiddag at drøfte nogle af de spørgsmål.

Dermed sluttede spørgsmålet.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024