Dansk GMO-kompromis mødt af hård kritik

GMO: Frivillige aftaler med GMO-producenterne er ifølge den danske regering vejen frem, hvis man som EU-land ikke vil dyrke GM-afgrøder inden for landets grænser. Det holder ikke, mener både Landbrug & Fødevarer og Greenpeace.
Miljøminister Ida Auken (SF) presser nu på for et kompromis på GMO-området.
Miljøminister Ida Auken (SF) presser nu på for et kompromis på GMO-området. Foto: www.colourbox.com
Per Bang Thomsen

Jeg presser på for et kompromis, hvor EU godkender GMO, men samtidig giver medlemslandene mulighed for at sige nej.

Ida Auken
Miljøminister (SF)
Fakta
Sagen kort:
Sagen drejer sig om ændringerne af det såkaldte udsætningsdirektiv, der giver medlemslande mulighed for at forbyde eller hindre dyrkning af GMO'er i deres område.

I EU er der langt fra enighed om sagen, og konflikten står mellem lande, der ønsker, at GMO-reguleringen skal være styret af EU's organ EFSA og lande, der mener, at medlemslandene selv skal have mulighed for at styre GMO-reguleringen. Danmark indtager sidstnævnte position.

Kommissionen har foreslået et kompromis, hvor man anerkender EFSA's vurderinger, men samtidig giver medlemslandene mulighed for at sige nej tak ud fra andre argumenter.


Kilde: Altinget | Miljø

Skal det være lovligt at dyrke GM-afgrøder i EU, eller skal man som medlemsland kunne afvise genmodificerede produkter på de hjemlige marker?

Både-og, mener miljøminister Ida Auken (SF), som har valgt kompromisets vej i den højspændte debat om ændringerne af det såkaldte udsætningsdirektiv fra 2001.

"Jeg presser på for et kompromis, hvor EU godkender GMO, men samtidig giver medlemslandene mulighed for at sige nej," siger miljøministeren og henviser til det dugfriske kompromisforslag, som det danske formandskab mandag præsenterede i Bruxelles.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024