Debat

Dansk Planteværn og Dansk Erhverv: Nye fødevareteknologier er Europas trumfkort – men lovgivningen mangler

Godkendelser af nye løsninger er afgørende for europæisk landbrug og vil give vores fødevareindustri trumfkort på hånden i den grønne omstilling. Derfor bør vi i EU og nationalt indføre en fast track-ordning for nye løsninger, skriver Tanja Andersen og Anne Lerche.

I Danmark har vi en underskov af producenter, som vil fremtidens løsninger, og vi har danske landmænd, der gerne vil producere mere bæredygtigt, skriver Tanja Andersen og Anna Lerche.
I Danmark har vi en underskov af producenter, som vil fremtidens løsninger, og vi har danske landmænd, der gerne vil producere mere bæredygtigt, skriver Tanja Andersen og Anna Lerche.Foto: Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Tanja Andersen
Anne Lerche
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står overfor en global udfordring, hvor vi skal producere mere mad til flere mennesker på et mindre landbrugsareal og med lavest mulig påvirkning af naturen.

Men EU taber terræn i forhold til resten af verden, og vi risikerer at blive en turistattraktion på niveau med Solvang i Californien – et sted man rejser til for at se, hvordan produktionen foregik i gamle dage.

Derfor er det nu, vi skal i gang med at omstille landbrugs-og fødevareproduktionen, så vi kan gå en grønnere og mere bæredygtig fremtid i møde.

Opgaven er massiv og kræver, at vi gør op med vanetænkningen og baner vejen for nye teknologier og løsninger.​

I Alliance for Biosolutions og Dansk Planteværn vil vi gerne fremme anvendelsen af skånsomme produkter og nye teknologier i landbruget og bidrage til, at godkendelsesprocedurer forenkles, tilpasses og fremskyndes, så nye løsninger hurtigere kommer i praktisk anvendelse.

Modstand mod nye teknologier i EU-lande

For at bistå dialogen der, hvor beslutningerne bliver truffet i EU-parlamentet, inviterede vi for nyligt fire engagerede danske kandidater til EU-parlamentsvalget til debat om fremtidens fødevareproduktion.

Konkret anbefaler vi, at der både i EU og nationalt indføres forsøg med de såkaldte regulatoriske sandkasser, hvor nye innovative løsninger kan indgå i en fast-track ordning.

Tanja Andersen og Anne Lerche
Hhv. direktør, Dansk Planteværn og sekretariatschef i Alliance for Biosolutions (DE)

Marianne Lynghøj (V), Helle Laursen Petersen (K), Anne Sophie Callesen (RV) og Rikke Lauritsen (SF). Alle med stærke perspektiver på området og indsigt i lokal, europæisk vs. global produktion.

På tværs af partierne var der enighed om, at Danmark bør have en teknologi-optimistisk tilgang, hvilket er særligt vigtigt i en tid, hvor modstanden mod nye teknologier er stigende i en række EU-medlemslande.

Nye teknologier tæller blandt andet alle former for biosolutions herunder fermenteringsteknologier, biologiske planteværnsmidler og biostimulanter, der bidrager til den bæredygtige dagsorden ved at have positive helbredseffekter, reducere madspild, tage hensyn til miljøet og samtidig medvirke til høje udbytter.

Som samfund er vi afhængige af at få nye løsninger bragt i spil, men de udfordres af en lang godkendelsesproces i EU – for eksempel tager det op til syv år for en ”novel food"-fødevare at komme gennem nåleøjet i EU i modsætning til andre lande, hvor det går langt hurtigere til gavn for forbrugerne.

Stå fast for fagligheden

Det halter ikke med innovative ideer i EU, så vi skal turde stå på vores fagligt høje niveau og ikke lade os styre af teknologiangst og forsigtighedsprincippet.

I Danmark har vi en underskov af producenter, som ”vil” fremtidens løsninger, og vi har danske landmænd, der gerne vil producere mere bæredygtigt.

Men lovgivningen gør det svært for dem at indfri ambitionen, hvilket sætter dem bagud i det globale fødevarespil.

Det er vigtigt at slå fast, at godkendelser af nye løsninger er afgørende for europæisk landbrug og vil give vores fødevareindustri trumfkort på hånden i den grønne omstilling i forhold til resten af verden.

Derfor er det bestemt ikke lige meget, hvilken sammensætning det nye EU-parlament får, når europæerne går til valg i juni.

Læs også

Der er ingen tvivl om, at der er behov for en grøn omstilling af landbruget. Men det betyder bestemt ikke, at landbruget skal afvikles.

Tværtimod kan nye teknologiske løsninger bidrage til at fremtidssikre vores landbrug, så vi også fremadrettet kan have verdens bedste og grønne landbrug.

Det kræver, at nye teknologier kommer hurtigere ud på markedet, så vi undgår at miste vores globale konkurrenceevne.

Dog er det vigtigt ikke at gå på kompromis med fagligheden.

Datagrundlaget for nye teknologier skal være på plads inden godkendelse og markedsføring, men EU-reguleringen må ikke være stopklods for innovation, og det kræver flere myndighedsressourcer.

Indfør fast track-ordning

Konkret anbefaler vi, at der både i EU og nationalt indføres forsøg med de såkaldte regulatoriske sandkasser, hvor nye innovative løsninger kan indgå i en fast-track ordning, der skal få dem hurtigere ud på markedet og ud til landmændene.

Til valget i EU-parlamentet er det vigtigt at sætte sit kryds ved en kandidat, der har nye teknologier i top på prioriteringslisten

Tanja Andersen og Anne Lerche
Hhv. direktør i Dansk Planteværn og sekretariatschef i Alliance for Biosolutions (DE)

Nye teknologier kan fremtidssikre europæisk landbrug – nye genetiske forædlingsteknologier kan tilpasse afgrøder til et vådere eller tørre klima, biologisk plantebeskyttelse kan supplere kemiske pesticider og gøre planten mere modstandsdygtig overfor for eksempel svampesygdomme.

Og fermentering af biomateriale i tanke kan forlænge kornets holdbarhed og hjælpe landbruget med at dyrke mere mad til flere mennesker.

Udsigterne for fremtidens landbrug i Europa kræver politisk handling, og til valget i EU-parlamentet er det vigtigt at sætte sit kryds ved en kandidat, der har nye teknologier i top på prioriteringslisten.

Vi ønsker vores fire EU-kandidater – samt andre opstillede politikere – god valgkamp og opfordrer alle til at sætte det afgørende kryds 9. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tanja Andersen

Direktør, Dansk Planteværn
cand.jur. (Aarhus Uni. 2001)

Anne Lerche

Sekretariatschef, Alliance for Biosolutions, Dansk Erhverv
cand.scient.pol.

Marianne Lynghøj

Fhv. folketingskandidat (C), vicedirektør, Ulvemand & Børsting
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024