En venstremand forlader Axelborg

INTERVIEW: Der har altid været tætte forbindelser mellem Venstre og Landbrug & Fødevarer. Men direktør Claus Søgaard-Richter afviser, at partiet og erhvervsorganisationen er rykket tættere på hinanden, efter han er blevet udnævnt til Venstres nye partisekretær.
Per Bang Thomsen
Der har aldrig været langt fra Venstre til landbruget. Hverken på det åndelige eller fysiske plan. Og når man står på balkonen ved Venstres gruppegang på Christiansborg, kan man næsten skimte den halvkugleformede tårnspids på Axelborg, hvor Landbrug & Fødevarer holder til.

Nu vender den 39-årige venstremand Claus Søgaard-Richter tilbage til sit gamle parti, efter godt otte år hvor han har været en del af toppen i den magtfulde erhvervsorganisation.

Her skal han fungere som partisekretær for det store oppositionsparti med regeringskriller, og ifølge Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er der tale om en "topprofessionel og dedikeret partisekretær, som kan styrke partiet".

Men Claus Søgaard-Richter afviser selv, at udnævnelsen skal ses som et tegn på, at Venstre og landbrugssektoren er ved at forny det uregistrerede partnerskab.

"Jeg har ikke fået jobbet, fordi jeg har arbejdet i Landbrug & Fødevarer. Jeg kommer ind i partiet, fordi de kender mig som en liberal venstremand, der ved noget om politik og organisation. Derudover har jeg tidligere haft nogle centrale poster i Venstre, så det skal ikke tolkes, som om Venstre vil tættere på landbruget," siger han til Altinget | Fødevarer.

Fakta

Claus Søgaard-Richter:

Født 30. april 1972 i Aalborg. Gift 2003 med Marianne Søgaard-Richter.

Student Aalborg Katedralskole 1991. Kandidat i administration fra Aalborg Universitet 1998.

Venstres PØ-sekretariat 1998-99. Lektor Kbh. Uni. 1999-2001. Direktionssekretær i Dansk Handel & Service 2003. Vicedirektør, senere direktør i Landbrugsraadet 2008, direktør i Landbrug & Fødevarer 2009-2012. Partisekretær Venstre 2012.

Medlem af VL 86.

Har skrevet: Tid til at tænke EU forfra, 2003

Bor i Virum.

- Fakta fra
Blå Bog & Altinget.dk

Kilde: Blå Bog & Altinget.dk

Skulle nytænke forældet verden
Der er da heller ingen tvivl om, at Claus Søgaard-Richter har en stor ledelseserfaring, som han kan trække på, når han i løbet af de næste par måneder overtager posten som Venstres partisekretær.

Da han i 2004 blev udnævnt som vicedirektør i det daværende Landbrugsrådet, trådte han samtidig ind i en erhvervsorganisation, der havde brug for organisatorisk fornyelse. Derudover skulle han være med til at nytænke samspillet med den virkelige verden uden for Axelborgs stenmure, og derfor satte ledelsen nogle pejlemærker, som organisationen skulle prøve at følge. Både i forhold til samarbejet med de politiske spillere på Slotsholmen, men også i forhold til de almindelige danskere, der mest af alt så landbruget som et noget fortærsket erhverv.

Jeg har ikke fået jobbet, fordi jeg har arbejdet i Landbrug & Fødevarer. Jeg kommer ind i partiet, fordi de kender mig som en liberal venstremand, der ved noget om politik og organisation. Derudover har jeg tidligere haft nogle centrale poster i Venstre, så det skal ikke tolkes, som om Venstre vil tættere på landbruget.

Claus Søgaard-Richter
Kommende partisekretær hos Venstre

"Udadtil stod vi uden nogen skarp fortælling om, at landbruget skulle være en del af fremtidens erhverv. Men når man ser på, hvor vi står i dag, er vi blevet en helt central aktør. Vi optræder på listen over de mest citerede erhvervsorganisationer, og vi har en landsdækkende kampagne, der har øget danskernes kendskab til Landbrug & Fødevares muligheder," siger han.

På det politiske plan begyndte Landbrugsrådet, som i 2009 slog sig sammen med Fødevarerådet, at arbejde langt mere strategisk i forhold til at opbygge alliancer på tværs af partiskel og idelogiske kløfter. Det har betydet, at organisationen i dag har tæt kontakt til alle politiske partier på Slotsholmen.

"Det har vi gjort for at kunne komme igennem med vores synspunkter. Min oplevelse er da også, at hele det politiske system har indset, af Landbrug & Fødevarer - både organisationen og landbruget som helhed - er noget, man skal tage seriøst. Derfor snakker de i dag med os, hører vores problemer og er med til at løse dem," siger han til Altinget | Fødevarer.

Vi skal vinde næste valg
Claus Søgaard-Richter mener da også selv, at organisationen "er nået rigtig langt".

"Ikke bare på grund af mig, men også på grund af ledelsen og medarbejderne," siger Claus Søgaard-Richter, der blev udnævnt til direktør for Landbrug & Fødevarer i forbindelse med fusionen i 2009.

Han vil dog ikke udtale sig om, hvordan det bliver for ham personligt at rykke over i den politiske verden. Derudover har han endnu ikke dannet sig et oveblik over, hvor de store, organisatoriske udfordringer er i Venstre.

"Jeg kender kun Venstre udefra, men jeg ved, hvordan man får en organisation med mange medlemmer og politisk ledelse til at fungere. Det er noget, jeg kan bidrage med hos Venstre," siger han.

Claus Søgaard-Richter er dog ikke i tvivl om, hvad udfordringen bliver de næste tre et halvt år.

"Det er jo helt indlysende, at vi skal gøre os til et regeringsbærende parti med Lars Løkke Rasmussen som statsminister efter næste valg," understreger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Richter

Adm. direktør, Diabetesforeningen
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024