Fakta
Nitrit og nitrat bruges som konserveringsmiddel til kødvarer. Problemet med stofferne er, at de kan omdannes til såkaldte nitrosaminer, som er kræftfremkaldende.
Argumentet for at bruge stofferne har været at undgå bakterier; især de bakterier der kan give den meget alvorlige pølseforgiftning, også kaldet botulisme.
Danmark har imidlertid ikke konstateret nogen tilfælde af botulisme, som kan henføres til, at Danmark siden 1984 har tilladt væsentlig mindre nitrit og nitrat i kødprodukter end resten af EU.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Som Altinget
skrev i sidste uge, så kræver et flertal udenom regeringen, at forbrugerne har krav på at få vide, at fødevarer indeholder nitrit og nitrat.
Derfor fremsætter Per Clausen nu et beslutningsforlag, der skal pålægge fødevareproducenterne at skrive nitrit og nitrat på emballagen - og ikke som i dag, hvor producenterne har frit spil til at skrive E 250 og E 252.
"Jamen, der er jo ingen grund til at vente på ministeren. Når vi har et flertal er det bare med at bruge det. Enhedslisten mener, at det er logisk, at fødevareproducenterne skal skilte med de giftstoffer de putter i fødevarerne, så derfor har vi i dag (mandag den 4. april, red.) fremsat et beslutningsforslag, der skal stille forbrugeren bedre," siger Per Clausen til Altinget.
Forbrugerminister Lars Barfoed har i et svar til Per Clausen afvist enhver tanke om at pålægge producenterne at skrive nitrit og nitrat på produktet. E 250 og E 252 er oplysning nok til forbrugerne, mener Lars Barfoed.
Dokumentation
Enhedslistens beslutningsforlag:
Fremsat den 4 . april 2005 af Per Clausen (EL), Line Barfod (EL), Rune Lund (EL) og Frank Aaen (EL)
Det røde ø-mærke kan kun opnås af økologiske fødevarer, som er fri for nitrat og nitrit.
Fødevarer der sælges i Danmark og som indeholder nitrat og nitrit skal være tydeligt mærkede med denne oplysning.
Kilde: Enhedslisten