Enhedslisten og DF-afhopper i fælles front

GMO: Den tidligere DF'er Christian H. Hansen foreslår sammen med Enhedslisten GMO-frie zoner i Danmark.
Ida Skytte

Det nye makkerpar i dansk politik - Enhedslistens Per Clausen og DF-afhopper Christian H. Hansen - har sammen stillet et beslutningsforslag om GMO.

Formålet med forslaget er at sikre, "at landbrug og/eller branchens organisationer gennem frivillige overenskomster kan indføre GMO-fri zoner i Danmark, og at kommuner får mulighed for at kunne erklære kommuner som GMO-fri zoner".

"Folketinget pålægger regeringen at arbejde for, at EU anerkender, at der kan indføres GMO-frie zoner," lyder det videre." 

Dokumentation

Bemærkninger til forslaget
 
Nordisk Råd rekommanderer de nordiske landes regeringer at arbejde for og støtte op om, at landbrug og branchens organisationer gennem frivillige overenskomster kan indføre GMO-fri zoner i de nordiske lande.

Og at arbejde for, at EU anerkender, at der kan indføres GMO-frie zoner.
Rekommandationen blev vedtaget i september 2009.
De GMO-fri zoner har i nogle EU-lande en meget stor udbredelse og eksisterer både i form af, at lokale landmænd indbyrdes laver aftaler om et GMO-frit område, og i form af, at lokale myndigheder erklærer GMO-fri områder, hvilket bl.a. omfatter hele Polen. De GMO-fri Zoner i Europa er registreret på en hjemmeside: http://www.gmo-free-regions.org/

En sikring af et GMO-frit landbrug er blevet langt mere aktuelt efter de nyeste forskningsresultater fra USA, som viser, at når der dyrkes glyfosattollerente GMO-afgrøder, medfører sprøjtningen med glyfosat, at en række ukrudtsarter udvikler herbicidresistens. Disse ukrudtsarter, som kan tåle glyfosat, er blevet et meget stort problem og medfører, at der på GMO-afgrøder skal bruges flere typer sprøjtemidler og dermed større mængder gift, end GMO-producenterne havde angivet.

Der er indtil nu ikke GMO-fri zoner i Danmark.
Vi bør lære af de udenlandske erfaringer og gøre Danmark til en GMO-fri zone. Herfra kan vi eksportere ren såsæd til lande som er blevet forurenet med gensplejsning, og hvor man vil forsøge at udbedre skaderne. Og opdrætte sunde avlsdyr, som ikke har fået reduceret deres fertilitet via GMO-foder. Det er der fremtid i. Økologi kan give sundere fødevarer, en rigere natur, rent drikkevand til de næste generationer og et landbrug med mindre CO2 belastning. GMO kan give fordele for multinationale selskaber, som ønsker at tjene mere ved at sælge pakkeløsninger med både pesticider og GMO-såsæd til landmænd. Det er på tide, at fødevareministeren og flertallet i Folketinget indser problemerne ved gensplejsning og ikke overlader landbrugets og naturens fremtid til multinationale GMO og giftproducenter som Monsanto.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024