EU-Parlamentet tager første skridt mod ny forordning om nye fødevarer

NYE FØDEVARER: Europa-Parlamentets miljøudvalg har sagt god for en revision af “Novel Foods”-forordningen fra 1997, der regulerer såkaldte nye fødevarer. Dog har udvalget indført ændringsforslag om kloning og nanomaterialer.

Ny regulering af nye fødevarer er på vej gennem EU's lovgivningsmaskine
Ny regulering af nye fødevarer er på vej gennem EU's lovgivningsmaskineFoto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Lise-Lotte Skjoldan
Fakta
Nye fødevarer er fødevarer og fødevareingredienser, der ikke har været anvendt til konsum i nævneværdigt omfang i EU, før den nuværende forordning om nye levnedsmidler trådte i kraft (15. maj 1997).

I dag behandles en ansøgning om en før-markedsføringstilladelse først af en medlemsstats fødevaremyndighed.
Kommissionen sender den første vurderingsrapport til alle medlemsstaterne, så disse kan fremsætte bemærkninger eller indsigelser. Hvis der ikke  fremsættes begrundede sikkerhedsrelaterede indsigelser, kan den nye fødevare markedsføres. Fremsættes der begrundede sikkerhedsrelaterede indsigelser, kræves en afgørelse om tilladelse til markedsføring fra Kommissionen. Dette omfatter i de fleste tilfælde yderligere en vurdering, som foretages af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).

Med den nye forordning vil man centralisere proceduren for vurdering og godkendelse hos Kommissionen og EFSA.




Kilde: Europa-Kommissionens hjemmeside

Første forsøg på at revidere den 14 år gamle "Novel Foods"-forordning, der regulerer nye fødevarer i EU, kuldsejlede i 2011, da Rådet og Europa-Parlamentet ikke kunne nå til enighed, grundet en strid om fødevarer fra klonede dyr.

Nu prøver man igen. Kommissionen fremlagde i slutningen af 2013 et fornyet forordningsforslag, og det er blevet taget godt imod i Parlamentet. Mandag aften stemte Europa-Parlamentets miljøudvalg deres indstilling til forordningen igennem med 57 stemmer for og kun 4 imod.

Dermed er forslaget klar til at blive behandlet på Parlamentets plenarsamling, hvorefter Rådet skal tage stilling til det.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024