Fiskeridirektør håber på et mirakel

Laksekrigen mellem EU og Norge raser. Fra i dag stiger omkostningsniveaet på laks med 20 procent. Fiskeridirektør håber på mirakel, og har skrevet et brev til statsministeren. Enhedslisten efterspørger nødplan for de tabte arbejdspladser i lakseindustrien.
Mikael Børsting

Nu åbner EU det danske og de europæiske markeder for billig, bearbejdet chilensk laks. Laks, som ikke vil være super fersk, når den når til EU-markedet, men derimod frossen

Thorstein Abrahamsen
Direktør for Vestlax i Hirtshals
Når statsminister Anders Fogh Rasmussen åbner sin post i dag, ligger der er et brev fra en direktør, som er meget bange for fremtiden.

Thorstein Abrahamsen er direktør for Vestlax i Hirtshals. En fiskerivirksomhed der er i alvorlige problemer. Problemer som forværres i dag, hvor EU indfører den stærkt kritiserede told på laks fra lande uden for EU.

Håber på mirakel
For Thorstein Abrahamsen betyder det endnu flere tabte arbejdspladser, og han håber på et mirakel, så tusindvis af arbejdspladser kan bevares på de danske fiskerivirksomheder.

"Det virker fuldstændigt forkert, at EU vil indføre en told på laks fra lande uden for EU. Det handler om, at man vil tækkes nogle få arbejdspladser i Skotland og Irland. Arbejdspladser som modsat de danske er konkurrencesvage," siger han til Altinget.

Dokumentation
Statsminister Anders Fogh Rasmussen
Statsministeriet
Christiansborg
Prins Jørgens gård 11
1218 København K

Hirtshals den 26. april 2005

Straffetold på laks fra Norge

Det er med stor skuffelse, at vi har registreret en lille, lokal ejet gruppe skotske opdrættere igen ønsker at ramme norsk opdræt og europæisk opdrætsindustri. Med 265 arbejdspladser som er antallet, der arbejder hos denne minoritet, forsøger de at ødelægge en af EU´s mest blomstrende industrier.

Allerede nu kan man slå fast, at den vedtagne straffetold vil virke mod sin hensigt. Norske opdrættere vil blive ramt, men tiltaget vil også svække og gradvis fjerne grundlaget for arbejdspladserne i denne branche i Danmark. Men den værste konsekvens er, at EU med dette åbner det danske og de europæiske markeder for billig, bearbejdet chilensk laks. Dette er laks, som ikke vil være super fersk, når den når til EU-markedet, men den vil være et frossent produkt. En sådan udvikling på tilbudssiden kan da umulig være det, hverken skotske opdrættere, EU-myndigheder eller øvrige aktører i branchen ønsker?

Vi ønsker, og kan leve meget godt med fri konkurrence. Dansk forædlingsindustri, og opdrætsindustri i Europa i øvrigt er i medgang. Tusindvis af arbejdspladser er skabt, og nye skal skabes i en fremtids rettet vækst. Vi frygter nu, at EU´s myndigheder i sin iver efter at ramme norske opdrættere, rammer en hel branche. Dermed sætter man arbejdspladser, man har sagt, man vil beskytte, i fare frem for at stimulere til ny vækst.

Opdrætsbranchen har ændret karakter de sidste år, og vi er af den opfattelse, at forslaget om straffetold er baseret på en forældet og forkert information om, hvorledes branchen fungerer i dag.

De sidste år har nye producenter fra nye producerende lande kommet til og i stadig flere markeder har opdrætslaks fået en central plads i husholdningen. Dette har gjort, at det er slut med de tider, hvor produktion og følgelig priser er blevet styret af europæiske producenter. Chile er det land, som i højest grad har etableret en ledende produktion og landet er mest sandsynlig verdens største lakseproducent i 2006.

Deres produktion karakteriseres ved et meget lavt omkostningsniveau og hurtig vækst i produktionen sammenlignet med lave lønninger og få restriktioner i forhold til Skotland og Norge. Endvidere har den stærke vækst i produktionen givet Chilenske opdrættere behov for at komme ind på markedet udenfor Amerika, hvor væksten er stagneret.

Videreforædling af kvalitetslaks er en vækstnæring, og det er ikke bare Pan Fish Denmark AS som har valgt at satse på fersk, norsk kvalitetslaks. Både øvrige danske videreforædlings-virksomheder og ikke mindst danske forbrugere sætter pris på norsk laks. Det er vores vurdering, at konsekvensen af straffetolden kan blive, at ikke bare norske, men også øvrige europæiske opdrættere rammes, og det samme vil gælde danske videreforædlingsvirksomheder.

Der er to hovedårsager til dette. Først at chilenske opdrættere kan forædle laks til en langt lavere omkostning end, det er muligt at gøre i Danmark eller øvrige europæiske lande. Dette giver dem en konkurrencefordel. Desuden har de Chilenske opdrættere behov for nye markeder. Dersom et producentland, i dette tilfælde Norge, får dårligere konkurrencevilkår, står Chilenske opdrættere klare til at træde ind, noget som også kan påvirke efterspørgselen i opdrætsbranchen i andre EU-lande, blandt dem Skotland.

Som en ledende videreforædler af kvalitetslaks er vi også bekymret for de langtidseffekter dette kan give for laks som et næringsmiddel af høj kvalitet. Europæiske opdrættere har, ved at sætte biologi i fokus, klaret at etablere en kultur, hvor kvalitet og fiskehelse er i fokus.

Dette har gjort at europæiske opdrættere producerer et næringsmiddel, som overgår andre næringsmidler ikke bare sundhedsmæssigt, men også i form af sygdomskontrol og lav medicinbrug. Vi ønsker ikke, at en lille position skal forringes som følge af et kortsigtet ønske om at ramme norske opdrættere.

For Pan Fish Denmark (tidligere Vestlax Hirtshals AS), et betydelig og supermoderne videreforædlingsproduktion i Hirtshals, som er ejet af norske Pan Fish ASA, kan en straffetold give yderligere negative effekter. Vi har de sidste år haft flere hundrede ansatte. Arbejdspladser som nu sættes i fare.

Pan Fish koncernen har været igennem en betydelig restrukturering, som nu begynder at give resultater. For Pan Fish’ danske virksomhed vil straffetolden dermed give udfordringer på to fronter. Vi må nu konkurrere med billig, forædlet opdrætslaks fra Chile. Endvidere vil straffetolden svække moderselskabets lønsomhed, noget som kan give investeringsstop og svække konkurrenceevnen, og derigennem sætte danske arbejdspladser i fare.

Udviklingen i vores virksomhed og den danske videreforædlingsbranche er positiv, noget som også viser sig gennem det samarbejde vi har med lokale underleverandører. De har satset på os fordi de deler vores tro på vores produkt – videreforædlet kvalitetslaks. Straffetolden vil derfor ikke bare skade os og opdrætterne direkte, men den vil også give vidtrækkende konsekvenser for andre virksomheder i Danmark, da underleverandører også rammes.

På vegne af Pan Fish Denmark vil vi på det stærkeste anmode om, at straffetolden ophører umiddelbart. Det indførte tiltag sætter danske arbejdspladser i fare, samtidig med, at man i realiteten sætter øvrige europæiske opdrætsindustri i fare ved, at man åbner det europæiske marked for billig, forædlet chilenske opdrætslaks.

Med venlig hilsen

Thorstein Abrahamsen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024