Flertal siger nej til landbrugskommission

LANDBRUG: Et flertal i Folketinget stemte torsdag nej til et forslag fra oppositionen om at nedsætte en landbrugskommission. Fødevareminister Henrik Høegh (V) kaldte forslaget en syltekrukke og kritiserede oppositionen for at ville svække landbrugets muligheder for at komme ud af krisen.
Peter Baggesgaard Hansen

Noget af det bedste, vi kan gøre for at reducere den her gæld, er, som det er blevet gjort under den finansielle og økonomiske krise, at føre en stram og sikker økonomisk politik med en fast hånd, så der blandt kreditorerne er tillid til dansk økonomi og til det danske statsbudget.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister
Der bliver ikke nedsat en landbrugskommission på denne side af et valg. Det var konklusionen efter torsdagens forespørgselsdebat om landbrugets fremtid, hvor fødevareminister Henrik Høegh var blevet bedt om at redegøre for regeringens overvejelser om landbrugets fremtid. Baggrunden for forespørgslen er den gældskrise, som landbruget befinder sig i, og som anslås til omkring 350 milliarder kroner.

Forespørgslen var stillet af Bente Dahl (R), Bjarne Laustsen (S), Kristen Touborg (SF) og Per Clausen (EL). I et forslag til vedtagelse ville partierne blandt andet pålægge regeringen at nedsætte en landbrugskommission. Forslaget ventes på tirsdag at blive nedstemt til fordel for et forslag fremstillet af V, K og DF med støtte fra Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen.

"Det er min klare overbevisning, at det er en betydelig mere effektiv og konstruktiv konstant at udvise rettidig omhu i stedet for at sænke processen gennem nedsættelse af en syltekrukke i form af en landbrugskommission," lød begrundelsen fra fødevareminister Henrik Høegh.

Hele sektoren skal tænkes med
Fødevareordfører for de Radikale Bente Dahl afviste, at en landbrugskommission ville blive en syltekrukke og understregede, at kommissionen skulle være hurtigtarbejdende. Hun forklarede, at oppositionen anså problemerne for at være et fælles samfundsproblem, hvorfor det er nødvendigt med en bredere dialog:

Dokumentation

De to forslag til vedtagelse. Forslaget fra V, K og DF ventes vedtaget på tirsdag med støtte fra Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen

 

Forslag til vedtagelse

Af Erling Bonnesen (V), René Christensen (DF), Tage Leegaard (KF)

Folketinget konstaterer med tilfredshed, at regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at et højt niveau af miljø-, natur- og klimabeskyttelse skal gå hånd i hånd med udviklingen af en moderne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion.

Folketinget lægger i den forbindelse vægt på liberaliseringen af landbrugsloven, hvormed sektorens muligheder for at tiltrække ekstern kapital blev forbedret betydeligt. Desuden har økologiindsatsen, f.eks. ØkologiVisionen, og arbejdet for at styrke landbrugets rolle som energileverandør, bl.a. via Energistrategi 2050, styrket sektorens evne til at løse nye udfordringer og til at skabe nye indtjeningsmuligheder. Dette er understøttet af en vedvarende innovations- og udviklingsindsats, bl.a. gennem Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram.

Derudover anerkendes indsatsen for øget fødevaresikkerhed, eksempelvis i fødevareforliget, og for forbedret dyresundhed og -velfærd, bl.a. via veterinærforliget, hvilket har stor betydning for hele sektorens troværdighed, og dermed også konkurrenceevne.

Folketinget anerkender regeringens arbejde med at reducere de administrative byrder og opfordrer til, at denne indsats fortsættes.

 

Forslag til vedtagelse

Af Bente Dahl (R), Bjarne Laustsen (S), Kristen Touborg (SF), Per Clausen (EL)

 Idet Folketinget konstaterer, at dele af dansk landbrug har problemer med sin store gældsbyrde, opfordres regeringen til at sikre en politik, der kan sikre erhvervet fornyet fremgang og øget indtjening, idet der lægges vægt på

- at nedsætte en landbrugskommission, der analyserer landbrugs- og fødevareerhvervets aktuelle situation og behov,

samt at sikre et landbrug, som

- er indrettet til at tage maksimalt vare på natur- og miljøressoucer,

- er af højeste kvalitet med hensyn til dyrevelfærd og veterinær standard, og som efterlever forbrugernes ønsker,

- kan udvide produktionen af økologiske og sunde fødevarer,

samt

- at sikre en balanceret udvikling i landdistrikterne,

- at sikre landbruget en plads som energileverandør af grøn energi,

- at basere landbrugserhvervet på en miljørigtig, bæredygtig, ægte grøn vækst,

- omlægning af de eksisterende landbrugsstøtteordninger til projekter hovedsagelig med miljø- og økologiformål for øje,

- fremme af disse mål i videst muligt omfang på EU-niveau.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024