Forbrugerrådet frygter vildledende markedsføring

Forbrugerministeren får med den kommende fødevarelov mulighed for at ændre i loven - uden at hverken politikere eller aktører spørges. Forbrugerrådet er derfor "stærkt bekymrede".
Lars Igum RasmussenCecilie Bech
Fakta
Bekendtgørelse:
Ministerielt fastsatte regler, der fx. udmønter det præcise indhold i en rammelovgivning. Reglerne er bindende for borgerne.

Rammelovgivning:
Der vedtages efterhånden mange rammelovgivninger.
En rammelovgivning er udformet som en bemyndigelse til ministeren om at udfærdige de nærmere regler.

I praksis vil det sige, at ministerens eksperter ved udstedelse af bekendtgørelser udformer de nærmere regler for det pågældende område, selvom det naturligvis er ministerens ansvar.


Kilde: Samfundslex
Forbrugerrådet er "stærkt bekymrede" over, at regler for markedsføring og mærkning af fødevarer ikke længere kommer til at stå i den danske fødevarelovgivning.

I hvert fald ikke hvis forbrugerminister Henriette Kjærs (K) forslag til ny fødevarelov, der netop har været i høring, vedtages.

I stedet for at "spillereglerne" står i fødevareloven, overlades det gennem bekendtgørelser til den til enhver tid siddende minister at fastsætte reglerne, når det drejer sig om markedsføring og mærkning af fødevarer.

"Umiddelbart har vi svært ved at gennemskue, hvilke konsekvenser det nye forslag vil få. I den tidligere fødevarelov fremgik det helt klart af lovteksten, hvordan fødevarerne skulle markedsføres og mærkes. Nu er den del fjernet, og i stedet har forbrugerministeren nu fået bemyndigelse til at fastsætte reglerne. Det er vi skeptiske overfor," siger bromatolog Gitte Gross, der er fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til Altinget.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024