Debat

Forskere efter modangreb fra kolleger: Nej, pyrolyse er ikke en aktuel klimaløsning

Trods kritik fra fire forskerkolleger og CIP Fonden fastholder vi vores synspunkter. Med en effektiv udnyttelse af halm, kan vi spare store mængder af CO2 – langt mere end Svarer-rapporten kan anvise med afgifter og pyrolyse, skriver Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen.

Udnyttelsen af halm i et varmeværk vil ikke forøge koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Den CO2, der dannes ved afbrænding af halm, vil været optaget af kornet tidligere på året, da det voksede på marken, skriver Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen.
Udnyttelsen af halm i et varmeværk vil ikke forøge koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Den CO2, der dannes ved afbrænding af halm, vil været optaget af kornet tidligere på året, da det voksede på marken, skriver Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen.Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Frans W. Langkilde
Erik Arvin
Søren Brøgger Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som modsvar til vores kronik i Altinget fra 8. april, hvor vi problematiserer pyrolyse, forsvarer fire af vores forskerkolleger instrumentet i et debatindlæg 24. april. Det samme gør CIP Fonden i et indlæg den 1. maj.

Vi vil her besvare de to indlæg, idet vi holder fast i vores synspunkter. 

Vores konklusioner bygger på, at den øgede mængde af CO2 i atmosfæren skyldes afbrænding gennem århundreder af fossilt materiale som kul, olie og naturgas. 

Den CO2, der dannes ved afbrænding af halm, vil været optaget af kornet tidligere på året, da det voksede på marken. Resultatet er en uændret koncentration af CO2 set over et helt år.

Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen

Hvis der udelukkende var anvendt plantemateriale/biologisk materiale som brændsel, ville CO2-koncentrationen være som i den før-industrielle tid. I så fald ville klimaforandringer på grund af øget koncentration af CO2 i atmosfæren ikke have fundet sted. 

Derfor vil udnyttelsen af halm i et varmeværk ikke forøge koncentrationen af CO2 i atmosfæren.

Den CO2, der dannes ved afbrænding af halm, vil været optaget af kornet tidligere på året, da det voksede på marken. Resultatet er en uændret koncentration af CO2 set over et helt år. Substitution (erstatning) af fossile brændsler med biologisk materiale vil standse udledning af CO2 fra fossilt brændsel og dermed stabilisere koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren (op til grænsen af tilvæksten i skov etc.).

De fossile brændsler kan hermed forblive i undergrunden, hvor de har ligget i millioner af år. Biologiske brændsler udgør store mængder af energi, som beskrevet i vores kronik og gennemregnet i Dansk Kemi i april 2024.

Læs også

Det hele kan koges ned til spørgsmålet: Hvor er det bedst at lagre kullet – i biokul i dansk landbrugsjord eller (en større mængde) i undergrunden i Australien?

Svaret er selvfølgelig i undergrunden, hvor kullet har ligget i millioner af år. Desuden kan importen af fossile brændsler fra autoritære stater reduceres. 

Ved at brænde halm undgås afbrænding af fossilt brændsel

CIP Fonden og forskernes argumentation er, at afbrænding af halm til energi ikke nedbringer landbrugets CO2-emission, men sender halmens CO2 tilbage til atmosfæren.

Denne CO2-frigørelse vil blive forhindret ved pyrolyse. Vores påstand er, at ved at brænde halmen undgås afbrænding af fossilt brændsel. Derfor bliver koncentrationen af CO2 i atmosfæren ikke øget set over et år.

Vi ser altså ikke den CO2, der udledes ved forbrænding af biologisk materiale som en faktor, der forøger koncentrationen af CO2 i atmosfæren. Den dannede CO2 er derfor ikke et problem, idet den næste år vil blive optaget af planterne igen.

Læs også

Vores pointe er egentlig uafhængig af stabiliteten af biokul, som både forskerne og CIP Fonden bruger som argument for pyrolyse. Men jo mere stabilt biokullet er, jo bedre er pyrolyse selvfølgelig til at forsinke, at CO2 vender tilbage til atmosfæren igen.

Tallene for stabiliteten af biokul i både forskernes og CIP Fondens indlæg er optimistiske, sammenlignet med de baggrundsrapporter, som vi har læst om pyrolyse. Vi mener, at det er bedre at erstatte fossile brændstoffer med biologiske og dermed stabilisere CO2-koncentrationen i atmosfæren.

Sagen kan genovervejes, når der engang er rigeligt med grøn el. Til den tid er det vigtigt med back-up til el fra havvind og solceller. Også her er halm velegnet. 

I Svarer-rapporten er pyrolyse en dyr løsning. Anvendelse af halm bygger på kendt teknik med en eksisterende infrastruktur, som skal udvides.

Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen

Vores anvisning er mere effektiv end Svarers

Om substratet (råmaterialet) til biokul skriver forskerne, at kun en lille del af biokullet skal komme fra halm.

Andre substrater er for eksempel digestat (restfibre) fra biogas og slam fra rensningsanlæg. Men disse skal tørres, og det koster virkelig på den olie og gas, som produceres sammen med biokullet.

Kun halm skal ikke tørres. Halm er en stor og væsentlig råvare til pyrolyse. Og CIP Fonden gentager misforståelsen om, at alternativet er, at halmen rådner op på marken. Men det kan da godt være, at pyrolyse er en god ide for nogle substrater.

Hvis der bruges halm i pyrolysen, produceres der olie og gas. Men i rapporter om pyrolyse står der, at olien og gassen er af lav kvalitet og skal modificeres. Og det koster energi og materiale. Alle omdannelser sætter energiindhold til, el til brint til metanol, pyrolyseolie og pyrolysegas til metanol. Ofte rigtig meget.

Læs også

Også økonomien i pyrolyse berøres.

I Svarer-rapporten er pyrolyse en dyr løsning. Anvendelse af halm bygger på kendt teknik med en eksisterende infrastruktur, som skal udvides.

Ved pyrolyse skal man bygge en omfattende infrastruktur op ved siden af en stor, allerede eksisterende, infrastruktur for biogas.

Det er ikke et spørgsmål om at tjene penge, eller hvilke sektorer som gavnes. Det er et spørgsmål om, hvad der er bedst for det globale klima. Og økonomien for landmændene afhænger af, hvor politikerne lægger tilskud og afgifter. 

Vores forsvar for halm omfatter også biogas og en udnyttelse af brænde og træflis på samme måde som halm.

Tilbage står, at vi konstruktivt anviser, hvordan dannelse af store mængder af CO2 fra afbrænding af fossile brændstoffer kan spares ved en effektiv udnyttelse af halm (og biogas og brænde/træflis).

Langt mere end Svarer-rapporten kan anvise ved CO2-afgifter og pyrolyse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans W. Langkilde

Ph.D. (kemi), proprietær
cand.scient. fysik og kemi. Ph.D. kemi. Adjungeret docent. Principal Scientist

Erik Arvin

Professor emeritus, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, DTU
cand.polyt. (DTU)

Søren Brøgger Christensen

Professor emeritus, Institut for lægemiddeldesign og farmakologi, Københavns Universitet

0:000:00