Grønt nationalregnskab kan snart blive virkelighed
Anders Jerking
RedaktionschefNår vi taler om, at den økonomiske vækst skal afkobles fra forbruget af ressourcer og miljøpåvirkningen, så vurderer vi, at et grønt national regnskab er en fornuftig målestok.
Ole Gravgård Pedersen
Chefkonsulent, Danmarks Statistik
Grøn vækst, grøn omstilling og grøn økonomi. Kært barn har mange navne. Og i løbet af få år kan barnet også få sit eget nationalregnskab.
Det viser en ny rapport, hvor Danmark Statistik har undersøgt mulighederne for at lave henholdsvis et grønt nationalregnskab og et egentligt grønt BNP.
”Der er meget interesse for at opstille alternative mål, der kan supplere de traditionelle økonomiske mål. I rapporten ser vi på de forskellige muligheder,” siger Ole Gravgård Pedersen, chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Sådan definerer Danmarks Statistik hhv. grønne national regnskaber og grønt BNP:
Grønne nationalregnskaber:
"Grønne nationalregnskaber (miljøøkonomiske regnskaber) er en betegnelse for selvstændige regnskaber for miljørelaterede forhold, herunder naturressourcer, der opstilles i tilknytning til nationalregnskabet under anvendelse af samme afgrænsninger, definitioner og klassifikationer. Derved kan sammenhængen mellem økonomi og miljø belyses på en logisk måde."
Grønt BNP:
"Betegnelsen det ”grønne BNP” er en populær og generel betegnelse for justere- de nationalregnskabsmål fremkommet ved, at der fra de traditionelle national- regnskabsaggregater er foretaget fradrag, og i visse tilfælde tillæg, for miljø- mæssige faktorer.
I modsætning til det grønne nationalregnskab sigter det ”grønne BNP” på at sammenfatte den økonomiske og miljømæssige udvikling i et enkelt tal. Det ”grønne BNP” baseres dermed på, at alle de forhold, der ønskes belyst i opgørelsen, værdisættes."
Kilde: Grønne nationalregnskaber og det grønne BNP