Debat

Innovationscenter for Økologisk Landbrug: Treparten kan sikre grundvandet ved at prioritere økologien

I disse dage forhandler politikerne, hvordan de multifunktionelle løsninger skal prioriteres. Her vil vi minde om, at økologisk landbrug både er fødevareproduktion, som også sikrer det grundvand, vi alle sammen drikker af, skriver Kirsten Holst.

Det er i høj grad forurening med pesticider fra landbrugsjord, der siver ned i grundvandet og nu findes i mere og mere af vores drikkevand, så det hvert år er nødvendigt at lukke drikkevandsboringer, skriver Kirsten Holst.
Det er i høj grad forurening med pesticider fra landbrugsjord, der siver ned i grundvandet og nu findes i mere og mere af vores drikkevand, så det hvert år er nødvendigt at lukke drikkevandsboringer, skriver Kirsten Holst.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kirsten Holst
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det nye ministerium for grøn trepart har fået en stor og kompleks opgave med at løse flere udfordringer på samme tid: De fleste ved nok godt, at vi skal mindske landbrugets klimaaftryk, vi skal redde biodiversiteten, og vi skal samtidig producere fødevarer.

Men ved de fleste også, at det er bydende nødvendigt at beskytte vores grundvand mod den forurening, der de seneste 25 år har resulteret i lukningen af 262 drikkevandsboringer?

Det er ikke en let nød at knække, for det kommer til at kræve store justeringer at sikre den nødvendige beskyttelse.

Læs også

Men inden vi mister pusten og sætter alle sejl ind for at opfinde nye teknologiske løsninger og nedsætte ekspertudvalg, må vi ikke glemme, at der i værktøjskassen allerede ligger et redskab, der netop kan bidrage til at løse flere udfordringer på samme areal: økologisk landbrug.

I trepartsaftalen indgår økologi da også som en del af løsningen. Det er en løsning, der fortjener langt mere opmærksomhed i almindelighed, men i særdeleshed også, når det kommer til grundvandsbeskyttelse.

Pesticidrester i grundvandet

I 2023 blev der fundet pesticidrester i mere end halvdelen af de aktive drikkevandsboringer, der blev indberettet analyser fra. Det er en fordobling siden 2016, viser tal fra GEUS.

Økologisk landbrug anvender ikke syntetiske pesticider, og derfor er det en meget simpel måde at beskytte grundvandet på.

Kirsten Holst
Adm. direktør, Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Skal vi beskytte fremtidens drikkevand, skal vi beskytte vores grundvand mere effektivt. Det betyder, at landbruget er forpligtiget til at bidrage til løsningen.

For det er i høj grad forurening med pesticider fra landbrugsjord, der siver ned i grundvandet og nu findes i mere og mere af vores drikkevand, så det hvert år er nødvendigt at lukke drikkevandsboringer.

De frivillige aftaler i de boringsnære beskyttelsesområder – de såkaldte BNBO’er – har ikke virket i tilstrækkelig grad, og derfor afløses de fra næste år af et påbud om sprøjtestop, og det kan bane vejen for mere økologi.

Økologisk landbrug anvender ikke syntetiske pesticider, og derfor er det en meget simpel måde at beskytte grundvandet på. Som vi allerede har sagt, og som vi ønsker at understrege: Vi har økologien lige ved hånden. Den ligger allerede i værktøjskassen.

Økologi tager hensyn til omgivelserne

Der er også andre redskaber i den værktøjskasse. Man kan for eksempel anlægge natur eller etablere skove. Det ene udelukker langtfra det andet, men man bør huske på, at man med økologisk landbrug også producerer fødevarer.

Dermed opretholder vi en stærk dansk fødevareproduktion, mens vi samtidig beskytter fremtidens drikkevand. Et eksempel på en fremtidssikret løsning finder vi i Hjørring, hvor Hjørring Vandselskab har opkøbt landbrugsjord, der fortsat skal drives økologisk.

Økologi er en slags schweizerkniv, for økologisk landbrug giver også de goder, som vi remsede op i starten.

Økologisk drift er anerkendt som klimavirkemiddel i landbrugsaftalen og af regeringen med henvisning til den vidensyntese om klimaeffektivitet i landbrugssektoren, der blev udgivet af Aarhus Universitet i 2022.

Læs også

Den viser, at økologisk landbrug giver et lavere miljø- og klimaaftryk end konventionelt landbrug, når vi måler aftrykket per hektar. Det skyldes blandt andet en større andel af græs og efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr per hektar og et lavere gødningsniveau.

Måler vi klimaaftrykket per kilo produkt, er den gennemsnitlige udledning fra de to produktionssystemer så godt som ens. Når det gælder biodiversiteten, viser forskningen, at den på økologiske landbrugsarealer er 30 procent rigere end i det konventionelle landbrug.

At skabe bedre vilkår for biodiversiteten bør ikke kun handle om beskyttede naturområder og truede arter, mens vi på de dyrkede arealer ensidigt fokuserer på udbytte og intensivering.

Økologiske landmænd producerer fødevarer ud fra en helhedsbetragtning, der betyder, at produktionen tager hensyn til alle aspekter af landbrugets påvirkning af omgivelserne.

Mindre udvaskning af kvælstof

Samtidig medfører økologisk fødevareproduktion mindre udvaskning af kvælstof på grund af det lavere gødningsniveau sammenlignet med konventionel fødevareproduktion.

I vores iver efter at tænke nyt, skal vi huske de metoder, der allerede virker. Økologi er en af dem.

Kirsten Holst
Adm. direktør, Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Det har positive konsekvenser for vores fælles grundvand, som vi er afhængige af og nødt til at beskytte mod forurening.

Kvælstofudvaskningen er en af de største trusler mod rent drikkevand og skaber samtidig iltsvind i havene, som forringer vandmiljøet og biodiversiteten i danske farvande.

Altså kan økologien bidrage til at løse en lang række af de kriser, vi står overfor.

Vi skal selvfølgelig fortsat udvikle og nytænke dansk landbrug og vores samlede arealanvendelse, men i vores iver efter at tænke nyt skal vi huske de metoder, der allerede virker. Økologi er en af dem.

Vi arbejder i erhvervet og i forskningen på fortsat at udvikle det økologiske landbrug i en endnu mere bæredygtig retning.

I disse dage forhandler politikerne for at finde ud af, hvordan de multifunktionelle løsninger skal prioriteres. Der skal udtages landbrugsjord og rejses skov for at mindske landbrugets CO2-udledning og påvirkningen af natur og miljø, mens der fortsat skal produceres fødevarer.

Her vil vi minde om, at økologisk landbrug både er fødevareproduktion og samtidig sikrer det grundvand, vi alle sammen har brug for at kunne drikke. Økologisk landbrug er nemlig også grundvandsbeskyttelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Holst

Adm. direktør, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1987), HD-O (Copenhagen Business School 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024