Høegh skal fremlægge regeringens fiskeripolitik

FISKERI: På tirsdagens møde i Folketingssalen skal fødevareminister Henrik Høegh (V) redegøre for regeringens linje i forhold til reformen af EU's fælles fiskeripolitik. Oppositionen står sammen, men håber at nå frem til en fælles vedtagelse.
EU's fælles fiskeripolitik skal reformeres inden udgangen af 2012. Tirsdag skal fødevareministeren redegøre for regeringens linje.
EU's fælles fiskeripolitik skal reformeres inden udgangen af 2012. Tirsdag skal fødevareministeren redegøre for regeringens linje.Foto: www.venstre.dk
Peter Baggesgaard Hansen

Jeg synes, at ministeren er kommet et godt skridt ad vejen. Men jeg synes stadig, han mangler at forholde sig til vores udfordringer med Natura 2000-områder på havet. Vi tænker meget fisk i fisk, og ikke fisk og natur sammen, og vi får slet ikke den biodiversitet i havet, hvis vi ikke begynder at sammentænke de to ting noget mere.

Pia Olsen Dyhr (SF)
EU-ordfører
Fakta

EU-kommissionen udgav den 22. april 2009 en GRØNBOG som oplæg til en reform af den fælles fiskeripolitik, som skal erstatte reformen fra 2002. Her opregner Kommissionen de fem væsentligste faktorer, som efter dens opfattelse er hovedårsagerne til, at 2002-reformen ikke har opfyldt sine mål:

  • et dybt forankret flådeoverkapacitetsproblem
  • upræcise politikmål, der resulterer i utilstrækkelige retningslinier for beslutninger og gennemførelsen af sådanne
  • et beslutningssystem, der tilgodeser kortsigtede løsninger
  • et regelsæt, der ikke lægger nok ansvar over på fiskerierhvervet
  • manglende politisk vilje til at sørge for, at regelsættet overholdes, og dårlig overholdelse af regelsættet fra fiskerierhvervets side
Reformen skal forhandles på plads inden udgangen af 2012.

EU’s fælles fiskeripolitik skal reformeres inden udgangen af 2012. Derfor kommer Danmark til at spille en hovedrolle i kraft af formandskabet i første halvdel af 2012. Fødevareminister Henrik Høegh er i den forbindelse af SF blevet bedt om at redegøre for regeringens linje:

”Hvad kan ministeren oplyse om regeringens prioriteter for den forestående reform af EU's fælles fiskeripolitik med henblik på genopbygning af overfiskede bestande, at skabe et langsigtet bæredygtigt fiskeri og at sikre en god miljøtilstand i havet, både i Danmark, i EU og internationalt?”

Bæredygtigt fiskeri
I 2009 udsendte EU-Kommissionen en grønbog som oplæg til reformen af den fælles fiskeripolitik. SF's EU-ordfører Pia Olsen Dyhr forklarer, at reformen af fiskeripolitikken skal tage udgangspunkt i de udfordringer, som er beskrevet i grønbogen:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024