Irsk landbrugskommissær stryger gennem EU-eksamen

HØRING: Irlands kommissærkandidat Phil Hogan har EU-Parlamentets opbakning til at blive Unionens næste landbrugskommissær efter timelang charmetur hos landbrugsudvalget.

Kandidat til at blive EU's næste landbrugskommissær er irske Phil Hogan. Han brugte humor og charme til at overbevise EU-Parlamentets landbrugsudvalg om, at de skulle støtte ham - når han altså ikke lige slog benhårdt ned på politiske modstandere.
Kandidat til at blive EU's næste landbrugskommissær er irske Phil Hogan. Han brugte humor og charme til at overbevise EU-Parlamentets landbrugsudvalg om, at de skulle støtte ham - når han altså ikke lige slog benhårdt ned på politiske modstandere.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen
Fakta
Tidslinje 
29.09-07.10 Høringer i Parlamentet. Se tidstabel.
09.10 Formændene for udvalgene i Parlamentet mødes for at diskutere evalueringerne. 
22.10 Foreløbig dato for afstemning om den samlede Kommission. 
01.11 Foreløbig dato for den nye Kommissions indtrædelse.  

Sådan foregår høringerne
 
Skabelonen for kommissærkandidaternes EU-eksamen er, at høringerne varer i tre timer. De påbegyndes af formanden for det relevante udvalg i Parlamentet, som byder velkommen. Derefter får kandidaten ordet med lov til at tale i op til et kvarter. Herefter følger 45 spørgsmål fordelt blandt de politiske grupper i Parlamentet efter deres størrelse. Det vil sige, at de kristendemokratiske i EPP får 15 spørgsmål, socialdemokraterne i S&D får 10, de konservative i ECR får fem, det samme gør den Grønne gruppe, mens EU-skeptikerne i EFDD og den venstreorienterede GUE-gruppe får fire. Der er to spørgsmål til løsgængerne. Derefter får kandidaten fem minutter til afsluttende kommentarer, før formanden takker af. Efter høringerne skal de relevante udvalg komme med en skriftlig vurdering af kommissæren, som tilgår den såkaldte formandskonference, der består af lederne af de politiske grupper. Hvis det er nødvendigt, kan kommissærer kaldes tilbage til yderligere udspørgning, eller der kan foretages udskiftninger, hvis det tegner til, at enkelte kommissærer er så tilstrækkeligt i fedtefadet, at det sætter godkendelsen af den samlede Kommission over styr. Det er dog ikke muligt for Parlamentet direkte at kræve enkelte kommissærer fjernet. Parlamentet stemmer samlet om hele Kommissionen.

BRUXELLES: På trods af strid politisk modvind på hjemmefronten lykkedes det kandidaten til at blive EU’s næste landbrugskommissær, Phil Hogan, at sno de fleste medlemmer af EU-Parlamentets landbrugsudvalg om sin lillefinger, da han torsdag bestod sin timelange høring hos de folkevalgte uden større problemer.

Den konservative irske politiker vågnede ellers op til forsider på irske aviser, der afslørede, hvordan han i sin tid som irsk miljøminister videresendte CV’er på folk fra sin valgkreds til en ny vandforvaltningsinstans, som han selv havde oprettet.

Før det har han skullet forsvare, hvorfor han har valgt at pudse sine advokater på politiske modstandere, der gjorde EU-politikerne opmærksom på følsomme emner i hans politiske fortid.

Dokumentation

Det sagde Phil Hogan:

Om russiske sanktioner: Hogan gør klart, at han vil arbejde for, at kompensationer til landmænd, der er ramt af det russiske fødevareimportforbud på europæiske varer, ikke skal komme fra landbrugsbudgettet alene.
”Jeg vil arbejde med mine kolleger for at sikre, at vi beskytter de ramte sektorer”.

Om mælkekvoter: Hogan holder fast i en planlagt udfasning af kvoterne i 2015.
”Det ville være unfair at ændre reglerne lige før målstregen, når folk har lagt deres planer efter det”.

Om eksportstøtte: Hogan vil ikke afvise at benytte sig af den udskældte praksis med at kompensere europæiske landmænd, så de kan sælge deres varer på verdensmarkedet.
”Hele værktøjskassen med markedsinstrumenter skal være tilgængelige for os, inklusive eksportrefusioner. Men man skal huske på, at det er et meget dyrt instrument at bruge”.

Om støtte til mælkebønder i udsatte egne: Hogan understreger, at der allerede er vide muligheder i den seneste landbrugsreform til, at landene kan støtte landbrug med særlige problemer, blandt andet gennem koblet støtte.

Om udmøntningen af landbrugsreformen: Hogan medgiver, at der er et problem med bureaukrati i den nye reform. Han varsler en undersøgelse af reformens betydning, men gør klart, at det ikke er nogen let opgave at rydde op i regeljunglen. ”Det eneste, forenkling ikke er, er enkelt,” understreger han.

Om grønne tiltag: Hvad angår den såkaldte greening af landbrugspolitikken, der binder 30 procent af en landmands direkte støtte op på nogle miljøkrav, lover Hogan at tage reglerne for økologiske fokusarealer op til overvejelse, men er mindre håndfast på afgrødediversificering.
”Reglen om mindst tre afgrøder er svær, men sædskifte er god landbrugsskik,” sagde han.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024