Debat

K: Regeringen bør granske regler på miljøområdet

DEBAT-STAFET: Konservatives fødevareordfører, Lene Espersen, mener, at regeringen bør kigge reglerne på miljøområdet efter i sømmene og fokusere på en øget differentiering af miljøreguleringen.
Fødevareordfører for Konservative, Lene Espersen, efterspørger et øget fokus på differentiering i miljøreguleringen.
Fødevareordfører for Konservative, Lene Espersen, efterspørger et øget fokus på differentiering i miljøreguleringen.Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta

Ordfører-stafet
Altinget | Fødevarer har bedt partiernes fødevareordførere tage forskud på den politiske efterårssæson. 

Vi har spurgt dem, hvor de mener, at de vigtigste slag på landbrug- og fødevareområdet skal slås frem mod årsskiftet.

Af Lene Espersen (K)
Fødevareordfører 

Der er langt om længe ved at være enighed om behovet for en grundlæggende revision af reglerne om miljø og landbrug. 

Blandt de borgerlige partier har vi i flere år talt om det problematiske i at lægge en stram regulering vedrørende bl.a. udledning og randzoner ned over et samlet fødevareerhverv.

Især når det samtidig står klart, at udfordringer vedrørende miljøet er vidt forskellige fra landsdel til landsdel og fra bedrift til bedrift.

Behov for en differentieret miljøindsats
Behovet for at styrke indsatsen for at bevare og forbedre vores miljø og biodiversitet kan der ikke herske tvivl om.

Vi oplever især på biodiversiteten – på tværs af skiftende regeringer – en tilbagegang, vi ikke kan være bekendt, og vi oplever trods et øget fokus på vores grundvand stadig for mange gode drikkevandsboringer, der må lukkes ned.

Men indsatsen kan gøres klogt, og ikke bare ved at stramme reguleringen generelt med tab af arbejdspladser i stor stil til følge. Når man visse steder kan udvide produktionen uden tab af miljø til følge, skal det selvføgelig gøres.

Og når man visse steder skal bruge store mængder gødning med stort tab af miljø og kun et mindre udbytte af fødevarer til følge, så skal dette selvfølgelig begrænses.

At vi løber ind i nogle fordelingsmæssige udfordringer ved en større differentiering af miljøreguleringen, er oplagt.

Men når vi ved, at den samlede miljøindsats og produktiviteten i landbruget på samme tid kan forbedres, så kan det også lade sig gøre at kompensere for en sådan omlægning og skabe de overgangsregler, der gør overgangen spiselig for de involverede parter.

Regeringen har flere muligheder
Nu kan vi glæde os over en række spændende anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen, der bakker op om behovet for en mere differentieret tilgang på miljøområdet.

Imens venter vi på den naturplan, som regeringen allerede i regeringsprogrammet annoncerede, og på, at der iværksættes initiativer, der kan bringe os tættere på en realisering af visionerne fra kommissionen. 

En god begyndelse kunne være at initiere et eller flere nye storskalaprojekter, hvor ideerne om differentiering kan realitetstestes.

Ligeledes bør regeringen udnytte den velvilje, der findes hos nogle private fonde og de grønne organisationer til at støtte en ny naturfond, så vi kan få sat midler af til at købe sårbar jord op og støtte omlægning til naturpleje rundtom i landet.

Dette blot for at nævne nogle af de mange muligheder, vi har for at komme i gang med at skabe grundlaget for en reelt bæredygtig, økonomisk og økologisk platform i dansk landbrug og i naturen.

Jeg vil byde den nye fødevareminister hjerteligt velkommen og håber, at regeringen snart kommer i arbejdstøjet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024