Debat

Køddirektør i L&F: Der er rum for at udvikle dansk fødevareproduktion ad mere end ét spor

REPLIK: Når landbruget fortsat mener, at der skal satses på den animalske produktion, betyder det ikke, at der ikke samtidig skal satses helhjertet på den voksende plantebaserede trend, skriver Nicolaj Christoffersen.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ligesom Christian Bugge Henriksen fulgte jeg med stor interesse den virtuelle konference om landbruget 3. februar.

Min konklusion er dog en anden: Når der fra flere sider advares mod at afvikle den animalske produktion i Danmark, så har det flere årsager.

Giver vi slip på at udvikle den del af fødevareproduktionen, flytter den til andre lande, der producerer markant mindre klimavenligt. Samtidig siger vi farvel til tusindvis af arbejdspladser og eksportmilliarder til statskassen og den fælles velfærd.

Fødevaresektoren og dens følgeerhverv, for eksempel smede, mekanikere og vognmænd, er afgørende vigtig for beskæftigelsen i landdistrikterne.

For der er jo bestemt ikke enighed om, at efterspørgslen efter kød falder eller stagnerer. Ifølge World Resources Institute vil efterspørgslen på animalske produkter være 68 procent højere i 2050 end i dag. Stigende global befolkning og velstandsfremgang i udviklingslande er hovedårsagerne.

Jeg mener, at den efterspørgsel skal fyldes af danske landmænd. De producerer med et af verdens laveste klimaaftryk og har fokus på fortsat bæredygtig udvikling.

Vi skal ikke sætte vores historisk stærke position på området over styr ved at stoppe med at blive bedre. Det gavner ingen – heller ikke klimaet.

Der er økonomi i griseproduktionen
At der ikke skulle være en bæredygtig økonomi i griseproduktion, som Christian Bugge Henriksen påpeger som et af sine belæg, understøttes heller ikke af helt nye tal for indtjeningen i 2020.

En gennemgang af regnskaber i landbrugsrådgivningen viser et resultat efter finansiering på i gennemsnit 2,1 millioner kroner for en gennemsnitlig slagtesvineproducent. I 2019 var overskuddet 2,4 millioner kroner i gennemsnit. Der er bestemt økonomi i dansk griseproduktion, og det er der, fordi vi har satset på udvikling og professionalisering i alle led.

Der er bestemt økonomi i dansk griseproduktion, og det er der, fordi vi har satset på udvikling og professionalisering i alle led.

Nicolaj Christoffersen
Sektordirektør for DSS - Danske Svineslagterier, L&F Oksekød & Dansk Kød

At påpege, at produktionen samles på færre hænder hos de mest ekspansive og udviklingsorienterede landmænd er heller ikke et holdbart argument for, at griseproduktionen skulle være i krise.

Vi skal holde fast i vores styrkeposition på det animalske område og sikre en fortsat effektivisering og klimatilpasning i den animalske sektor. Det kræver kontinuerlig udvikling.

Gå hånd i hånd
Men det betyder naturligvis ikke, at vi ikke skal satse helhjertet på at udvikle og skabe styrkepositioner på plantebaserede fødevarer. Landbruget og fødevaresektoren skal selvfølgelig reagere på de forbrugertrends, som vi ser i Danmark og den øvrige vestlige verden.

Om end det er værd at notere, at selv om den procentuelle stigning i antallet, der kun spiser plantebaseret er tydelig, så er det en stigning fra en beskeden base.

Læs også

Til konferencen hørte jeg da heller ikke ambitionen om kun at fortsætte med en yderligere udvikling af den animalske produktion. At det skulle være tilfældet, afliver Christian Bugge Henriksen jo også nærmest selv med flere gode eksempler på, at landbrugets organisationer også er klar til alliancer for at udvikle i den plantebaserede retning.

Det skal blot ikke være et enten eller, men et både og. Der er rum og muligheder for at udvikle dansk fødevareproduktion ad mere en ét spor.

En fortsat satsning på den animalske produktion kan efter min mening glimrende gå hånd i hånd med udvikling af Danmark som frontløber på den plantebaserede kost.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024