Debat

LA: Mere fleksible regler for gødning

DEBAT-STAFET: Liberal Alliances fødevareordfører, Leif Mikkelsen, mener, at det vil komme Danmark til gode, hvis landmænd får lov til at gøde mere.
Fødevareordfører for LA Leif Mikkelsen efterspørger bedre gødningsregler.
Fødevareordfører for LA Leif Mikkelsen efterspørger bedre gødningsregler.Foto: ft.dk
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Leif Mikkelsen (LA)
Fødevareordfører

Dansk landbrug kan øge omsætningen, hvis blot vi giver landbruget bedre rammevilkår. I stedet for at være EU’s duks på miljøområdet skal dansk landbrug således have de samme vilkår som vores konkurrerende lande.

De nuværende danske regler er primært baseret på følelser og har derfor en lav gevinst for miljøet, men derimod store konsekvenser for landbruget. Det er tåbeligt og skal ændres omgående.

I dag bremser vi dansk landbrug gennem utopisk overambitiøse politiske ønsker, som gør det nærmest umuligt for dansk landbrug at konkurrere internationalt.

Det kan i værste fald medføre, at produktionen og arbejdspladserne flytter til udlandet, hvor reglerne er mere realistiske. En sådan udvikling får hverken miljøet eller Danmark det bedre af.

Randzoner er ubrugelige
For nylig offentliggjorde Natur- og Landbrugskommissionen en rapport, der klart anbefaler et paradigmeskift i reguleringen af dansk landbrug.

Et skift, hvor vi går fra at anvende generelle virkemidler til i stedet at målrette vores virkemidler ud fra mere konkrete målinger og output-styring.

Fakta
Ordfører-stafet

Altinget | Fødevarer har bedt partiernes fødevareordførere tage forskud på den politiske efterårssæson. 

Vi har spurgt dem, hvor de mener, at de vigtigste slag på landbrugs- og fødevareområdet skal slås frem mod årsskiftet.

Rapporten viser med al tydelighed, at der er klare alternativer til randzoner, når det kommer til at reducere forurening. Effekten af randzoner afhænger dertil af de lokale forhold som eksempelvis jordens beskaffenhed.

Det vil sige, at den nuværende danske lov om de forhadte randzoner er et fuldstændig ubrugeligt, generelt værktøj, som hurtigst muligt bør fjernes.

Kloge gødningsregler
Når det dertil er alment kendt, at jordens beskaffenhed er forskellig, afhængig af om der er tale om sandjord eller eksempelvis lerjord, så er det kun logisk, at reglerne for gødning skal afhænge heraf.

Det vil sige, at et paradigmeskift også skal indebære, at gødningsnormerne skal være mere fleksible og udregnes med afsæt i jordens beskaffenhed.

For hvis vi giver nogle landmænd lov til at gøde mere, så kan vi udnytte det kæmpe uforløste potentiale, der i dag er i fødevarebranchen.

For kloge gødningsregler vil ifølge regeringens såkaldte Vækstteam skabe en merproduktion, øge eksporten med over 30 milliarder kroner samt skabe flere tusinde arbejdspladser inden 2020. Det vil ikke bare være bedre for miljøet, men for hele Danmark.

Lige muligheder
Vi bør derfor give danske landmænd de samme regler og rammevilkår som vores europæiske konkurrenter.

For når eksempelvis tyske landmænd i dag gøder 37 procent mere end de danske inden for EU’s regler, så er deres produktion og konkurrencemuligheder langt bedre end de danske landmænds.

Det er derfor afgørende, at vi fjerner den nytteløse lov om randzoner og ændrer reguleringen af anvendelse af gødning. Dette kan sagtens lade sig gøre uden at bryde med EU’s regler.

Så skal vi ikke gå en ny og bedre vej, hvor vi uden at belaste miljøet kan hjælpe det danske landbrug til en øget produktion og omsætning?

En vej med bedre rammevilkår for dansk landbrug, og en vej uden et forkvaklet dansk ønske om altid at gå unødvendigt forrest på miljøområdet.

I Liberal Alliance ønsker vi at gå en ny vej, så vi kan øge væksten i eksporten og skabe flere arbejdspladser. Dét er, hvad landbruget og Danmark som helhed har brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024