Debat

Landbrug & Fødevarer: Gen-værktøjer er nødvendige for at sikre fødevareproduktionen

Adgangen til nye gen-værktøjer til at forædle og udvikle afgrøder er nødvendig. Vi håber, at regeringen og Folketinget vil arbejde for en hurtig justering af det gældende EU-direktiv, så vi får mulighed for at sikre fødevareforsyningen, skriver Thor Gunnar Kofoed.

Klimaforandringerne handler ikke bare om, at det bliver varmere. De handler om ændrede nedbørsmønstre og om helt nye svampesygdomme og skadedyr, skriver Thor Gunnar Kofoed.
Klimaforandringerne handler ikke bare om, at det bliver varmere. De handler om ændrede nedbørsmønstre og om helt nye svampesygdomme og skadedyr, skriver Thor Gunnar Kofoed.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thor Gunnar Kofoed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som Altinget skrev 5. maj, har EU-Kommissionen offentliggjort en ny rapport, der dokumenterer, at adgang til nye præcisions gen-værktøjer til at forædle og udvikle afgrøderne er nødvendig.

For landmænd, fødevareproducenter og planteforædlere er der behov for, at EU meget hurtigt justerer den nuværende tolkning, så disse simple, præcise metoder til at skabe og udnytte den variation, som planterne har i forvejen, kan bringes i spil.

Thor Gunnar Kofoed
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Det er værktøjer, som bygger på de samme principper, som er anvendt i op mod 100 år til at udvikle afgrøderne, og som Kommissionen understreger har en lang historie for sikker anvendelse på bagen.

På den baggrund fastslår Kommissionen også, at den nuværende GMO-lovgivning ikke egner sig til nye genom-teknologier.

Som det er nu, er det nemlig ikke muligt at bruge disse teknikker i Europa, da EU-domstolen for knap tre år siden afgjorde, at da de nye, mere præcise metoder er udviklet efter EU-direktivet blev vedtaget i 2001, så skal de underlægges en række meget dyre krav.

Tørke og kraftigere nedbør
For landmænd, fødevareproducenter og planteforædlere er der behov for, at EU meget hurtigt justerer den nuværende tolkning, så disse simple, præcise metoder til at skabe og udnytte den variation, som planterne har i forvejen, kan bringes i spil.

Kommissionen understreger eksplicit i sin rapport, at vi har brug for disse redskaber til at udvikle afgrøderne, så de kan følge med – og helst være på forkant af - de markante ændringer fødevareproduktionen står overfor med klimaforandringerne.

Klimaforandringerne handler jo ikke bare om, at det bliver varmere. De handler om ændrede nedbørsmønstre – længere perioder med tørke og andre perioder med kraftigere nedbør. Det handler om, at helt nye svampesygdomme og skadedyr kan angribe afgrøderne.

Værktøj til at konkurrere med sygdom og skadedyr
Her er de meget præcise metoder til at slukke for de uønskede gener i vores afgrøder helt afgørende. Det her handler ikke om at flytte rundt på egenskaber mellem forskellige organismer, som det sker ved gensplejsning. Det handler alene om at få det bedste ud af de egenskaber, afgrøderne har i forvejen.

Med det får forædlerne et værktøj til at konkurrere med sygdom og skadedyr, og sikre afgrøder og fødevaresikkerhed, i stedet for at anvende pesticider.

Derfor håber vi, at den danske regering og Folketinget i samspil med kolleger i andre lande vil arbejde for en hurtig justering af det gældende direktiv, så vi får mulighed for at sikre fødevareforsyningen, jobs og konkurrenceevne i Europa. Og for at gøre fødevarerne sundere og produktionen mere bæredygtig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024