Debat

Forsvarsorganisation og L&F: Et stærkt landbrug er afgørende for Danmarks sikkerhed

I tilfælde af en krisesituation er det vigtigt med en mere robust forsyningskæde mellem landbrug, fødevaresektor og dagligvarebutikker, skriver Flemming Nør-Pedersen og Torben Ørting Jørgensen.

I Sverige er projekter om opførelse af solparker blevet afvist af myndighederne med den begrundelse, at jorden skal bruges til at producere fødevarer, skriver Flemming Nør-Pedersen og Torben Ørting Jørgensen.
I Sverige er projekter om opførelse af solparker blevet afvist af myndighederne med den begrundelse, at jorden skal bruges til at producere fødevarer, skriver Flemming Nør-Pedersen og Torben Ørting Jørgensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Flemming Nør-Pedersen
Torben Ørting Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vores svenske naboer er i fuld gang med at forberede sig på kriser – og i værste tilfælde krig.

De svenske borgere anbefales at forsyne sig med nok fødevarer til at kunne klare sig i minimum en uge. Samme ansvarlighed ses i Norge og Finland.

Den danske tilgang er en anden. Her er der fortsat ingen eller i bedste fald få beredskabsstrukturer, og den nødvendige omstilling af samfundet og beredskabet er endnu ikke igangsat.

Her i landet er det for eksempel en større – ja, nærmest uoverskuelig – opgave at få skabt et praktisk overblik over antallet af beskyttelsesrum til borgerne.  

Det gør det ikke bedre, at de danske myndigheder er bange for at skabe en unødig frygt i befolkningen ved at opfordre til at forsyne sig med for eksempel madrationer. Det er tankevækkende, at samme myndighedsbekymring for krisekommunikation ikke var til stede under Covid-19.

Fødevaresikkerhed ligger ikke i køledisken 

Fødevareklyngen i Sverige har fået i opdrag at producere mere for at sikre den nationale fødevareforsyningssikkerhed i tilfælde af et russisk angreb. I Sverige er blandt andet projekter om opførelse af solparker blevet afvist af myndighederne med den begrundelse, at jorden skal bruges til at producere fødevarer. 

Dagligvarebutikkerne har efter sigende lagerbeholdning til blot to dage.

Flemming Nør-Pedersen og Torben Ørting Jørgensen
Hhv. direktør, Landbrug & Fødevarer og formand, Folk & Sikkerhed.

Danmark er – i modsætning til Sverige – selvforsynende med langt de fleste fødevarer, fordi vi har et stærkt landbrug og en fødevareklynge med stor bredde. Det skal vi glæde os over generelt og især i tider som disse. 

I den sammenhæng bemærkes det, at dagligvarebutikkerne efter sigende har lagerbeholdning til blot to dage. For at opretholde en borgernær tryghed er det vigtigt med en mere robust forsyningskæde mellem landbrug, fødevaresektor og dagligvarebutikker i tilfælde af en krisesituation.

Det er også vigtigt, at vi alle forstår, at vi gennem passende forberedelser af vores hjemmeberedskab alle bidrager til Danmarks robusthed og giver myndighederne mulighed for at fokusere på samfundet svageste borgere eller de mennesker, der er direkte berørt af den hændelse, der har skabt krisen. 

Sårbarhed i fødevareforsyningen

Selvforsyningen hviler netop på en afgørende forudsætning om, at vi har en velfungerende infrastruktur – eksempelvis at vi er i stand til at opretholde et velfungerende elsystem og et civilt beredskab, som kan tage de nødvendige tiltag i tilfælde af krise, hybridkrig eller direkte krig. 

En velfungerende infrastruktur indebærer også, at vi i en krigssituation skal kunne opretholde vores landbrugs- og fødevareproduktion. Det betyder blandt andet, at vi skal sikre, at der hele tiden er den nødvendige adgang til energi, til rent vand, til arbejdskraft, til IT og kommunikation og betalinger til og fra virksomhederne i landbrugs- og fødevareklyngen. 

Danmark står nu på mere sikker grund, når det kommer til energiforsyningen, end vi gjorde for to år siden. Andelen af dansk produceret biogas i vores gassystem er steget til cirka 37 procent, Tyra-feltet producerer igen og Europa har styrket sin infrastruktur for import af flydende gas (LNG). Tilsammen vigtige tiltag som er med til at sikre et mere robust Danmark.

Tryghed kræver noget af os alle sammen  

Hvad angår fødevareforsyningssikkerheden, så har vi alle vænnet os til, at der altid er rigelige mængder fødevarer til rådighed.

Det vil være klogt, hvis vi alle – borgere, myndigheder, kommuner, beredskab og virksomheder – forbereder os på en situation, hvor den samme forsyningssikkerhed kan blive udfordret af vores modstander i øst. Råd og vejledning om det kan blandt andet findes i Folk & Sikkerheds beredskabsfolder 'Hvad nu hvis?'.

Vi opfordrer også vores politikere og myndigheder til at være bevidste om, at et stærkt og effektivt dansk landbrug og en bred fødevareklynge er en afgørende forudsætning for vores fælles sikkerhed.

Et sikkert samfund skal have fokus på borgernes tryghed, og herunder også på vores fødevareforsyningssikkerhed. Det skal vi også have blik for, mens vi arbejder imod en klimaneutral fødevareproduktion i 2050. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

Torben Ørting Jørgensen

Formand, Folk & Sikkerhed, General Manager, Maersk Broker
som officer i Søværnet (1978-83)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024