Landbrugskommissær åbner for frivillige lofter over mælkeproduktion

KVOTER LIGHT: Efter pres fra en række regeringer giver EU’s landbrugskommissær grønt lys for ordninger, hvor mælkebønder på frivillig basis betales for at holde produktionen nede. Danmark er umiddelbart ikke interesseret.

"SOS. Jeg dør". Det var budskabet fra trængte mælkebønder, der mandag demonstrerede i Bruxelles, mens EU's landbrugsministre mødtes.
"SOS. Jeg dør". Det var budskabet fra trængte mælkebønder, der mandag demonstrerede i Bruxelles, mens EU's landbrugsministre mødtes.Foto: Scanpix / Yves Herman
Rikke Albrechtsen

De her ordninger må ikke føre til, at vi ender i et kvotesystem igen. Det ville være helt ubærligt for hele den markedsgørelse, som Danmark ønsker og står for.

Esben Lunde Larsen
Miljø- og fødevareminister (V)

BRUXELLES: Der var traktorer i gaderne og kvæg uden for ministerrådsbygningen, da EU’s landbrugskommissær mandag efter pres fra en række lande åbnede for, at der kan indføres en form for udbudsstyring på de trængte mælkemarkeder.

Under et år efter at EU vinkede endeligt farvel til 30 år med mælkekvoter, giver landbrugskommissær Phil Hogan grønt lys for, at lande kan lade producentorganisationer og andelsforeninger indgå aftaler om kompensation for dem, der vil skrue ned for produktionen.

”Jeg er parat til at foreslå brugen af regler, hvorved Kommissionen i tilfælde af alvorlige ubalancer i markedet vil tillade midlertidig indførsel af sådanne frivillige aftaler i mælkesektoren,” sagde Phil Hogan ved mødet.

Dokumentation

Det foreslår EU-Kommissionen

Frivillig udbudsregulering
EU-Kommissionen vil lade landene indgå frivillige aftaler om udbudsregulering. Det er en hidtil aldrig brugt mekanisme, der blev indført ved den seneste landbrugsreform, som giver mulighed for, at producentforeninger og andelsforeninger kan aftale lofter over produktionen mod kompensation.

Midlertidig øget statsstøtte
Kommissionen vil overveje en midlertidig accept af, at der gives op til 15.000 euro (112.000 kr.) i støtte til den enkelte landmand uden for de såkaldte de minimis-regler, der regulerer den slags statsstøtte.

Fordobling af interventionslofterne
Kommissionen foreslår en forøgelse af lofterne for opkøb af skummetmælkspulver og smør fra de nuværende henholdsvis 109.000 tons og 60.000 tons til 218.000 tons og 100.000 tons.

Se mere om Kommissionens forslag her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024