Lene E.: Tid til sanktioner mod Færøerne

MAKRELKRIG: Håndfaste sanktioner mod Færøerne og Island er vejen frem, hvis den snart fem år lange makrelkrig skal løses, mener tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K). Det vil være ulovligt, mener Færøerne.
Foto: Folketinget
Lasse LangePer Bang Thomsen

Forhåbentlig kan truslen om sanktioner få dem tilbage til forhandlingsbordet.

Lene Espersen (K)
Tidl. udenrigsminister, fiskeriordfører
Danmark skal være parat til at indføre sanktioner mod Færøerne, hvis ikke selvstyret makker ret i den såkaldte makrelstrid, der handler om fordelingen af kvoter i Nordsøen. Det mener den tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K).

"Færøerne er i gang med at overfiske makrellen totalt. De er ligeglade og bliver bare ved med at hive flest mulige fisk op af vandet og sælge dem for profit. Det er ulykkeligt, men i denne situation er sanktioner det, der skal til," siger Lene Espersen til Altinget.dk.

Makrelstriden er udløst af, at makrellen i Nordsøen er rykket mod nord, så arten i dag er langt stærkere repræsenteret i Færøernes og Islands farvande end tidligere. For at kunne udnytte de forbedrede fiskemuligheder forlod Færøerne i 2009 en ordning med EU og Norge, der begrænsede Færøernes del af Nordsøens samlede makrelkvote. Parterne har siden forgæves forsøgt at opnå enighed om en ny aftale.

I mellemtiden har Færøerne og Island opjusteret deres egne kvoter markant. Færøerne har femdoblet sin årlige makrelkvote siden 2009, mens Island de senere år har mangedoblet sin kvote fra et meget lavt udgangspunkt, så den i dag er på størrelse med Færøernes. Tilsammen udnytter de to nordatlantiske lande nu næsten halvdelen af den makrelkvote, Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, har anbefalet til Nordsøen. Da EU og Norge samtidig udnytter omtrent 90 procent af kvoten*, bliver der samlet set fanget en hel del flere fisk end anbefalet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024