Madvarer bliver mere ensartede

NYHED: Magten til at bestemme, hvad vi skal spise, er koncentreret hos 14-16 indkøbere for de store supermarkedskæder. Det giver ensartede og for dyre fødevarer, mener en række forskere.

For lidt konkurrence i detailhandlen mellem nogle få store detailkæder betyder højere priser og dårligere udbud.

Søren E. Frandsen
Direktør ved Fødevareøkonomisk Institut, KVL
Engang var det producenterne, og før dem landbruget, der var chefkokke, når det gjaldt om at bestemme, hvad danskerne kunne sætte på middagsbordet.

I dag har supermarkedskæderne sat sig tungt på magten i fødevarekæden.

Flere forskere advarede på en fødevarekonference på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) torsdag mod magtkoncentrationens konsekvenser for forbrugerne.

Ensartede fødevarer
Det skaber bl.a. en stor ensartethed i det udbud af fødevarer, de danske forbrugere bliver præsenteret for, siger forskerne.

Dokumentation

Konferencen 'Magtudredning i fødevarekæden - hvem bestemmer, hvad vi skal spise' blev arrangeret af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) og blev afholdt på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) torsdag den 12. januar 2006.

Oplægsholderne talte blandt andre professor Tim Lang, Food Policy, City University, London, adm. direktør Henning Bahr, Stockmann Research, professor Hans Skytte, Institut for Marketing og Statistik og lektor Katherine O’Doherty Jensen, Institut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.

Læs mere om konferencen på atv.dk


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024