Minister svækker erhvervet i pengestærke fonde

INDFLYDELSE: Fødevareministeren strammer i nyt lovforslag sit greb om tre fonde på jordbrugsområdet. Flere penge skal gå til udviklingsformål. Aktører er dybt splittede om forslaget.

Fremover skal ministeren udpege formanden for Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug, fremgår det af et lovforslag fra fødevareminister Dan Jørgensen (S). 
Fremover skal ministeren udpege formanden for Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug, fremgår det af et lovforslag fra fødevareminister Dan Jørgensen (S). Foto: Lars Svankjær
Sine Riis Lund

Der er tale om offentlige midler, og så synes jeg, det er rimeligt, at vi har en statslig styrelse, der som sekretariat lægger op til, hvordan pengene bliver fordelt. Det giver også bedre mulighed for at tænke det sammen med alle de andre indsatser, der bliver gjort for at samtænke miljøet, dyrevelfærden, klima og erhvervsudvikling.

Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister

Vi mener, det er uholdbart, at landbrugsorganisationerne selv administrerer og styrer uddelingen af midler til landbruget. I dag bliver pengene i et vist omfang brugt på at understøtte det eksisterende landbrug, som vi kender det. Men det er jo ikke meningen med de her udviklingsmidler.

Vagn Jelsøe
Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk
Fakta
Det betyder lovforslaget
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lægger blandt andet op til nedenstående ændringer i sit forslag til lov om ændring af landbrugsstøtteloven. Ændringerne omfatter de tre fonde: Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug.
  • Bestyrelsesformanden for de tre fonde skal udpeges af ministeren.
  • Fonden for økologisk landbrug får ændret sin sammensætning af bestyrelsen, så den svarer til de to øvrige berørte fonde. Det vil sige 12 medlemmer i bestyrelsen, hvoraf seks medlemmer bliver fra erhvervet, fem medlemmer fra offentlige interesser (foreninger, universiteter med videre) og en formand nu udpeget af ministeren.
  • Sekretariatsbetjeningen af bestyrelserne flyttes over til Fødevareministeriet - i praksis NaturErhvervstyrelsen.
  • Kredsen af udtaleberettigede organisationer på den offentlige side udvides med Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.
  • Promilleafgiftsfondenes navne ændres til henholdsvis Landbrugets UdviklingsFond og Gartneriets UdviklingsFond. 
  • Bestyrelserne får til opgave at udarbejde forslag til en flerårig strategi og et-årige handlingsplaner inden for de formål, der er fastsat i landbrugsstøtteloven. Bestyrelserne kan i strategien identificere hovedudfordringer og særlige indsatsområder, mens handlingsplanen kan fastlægge konkrete indsatsområder som grundlag for indkaldelse af ansøgninger om tilskud.

Kilde: Bemærkninger til forslag til Lov om ændring af landbrugsstøtteloven

Landbruget har haft for frit spillerum i brugen af midler i de tre fonde Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug.

Derfor foreslår fødevareminister Dan Jørgensen (S) en række administrative ændringer, der skal styrke uafhængigheden og ministeriets kontrol med fondene.

Ministeren vil blandt andet selv udpege bestyrelsesformanden i de tre fonde, styrke de offentlige interesser i Fonden for økologisk landbrug og flytte sekretariatsbetjeningen fra erhvervets organisationer over til NaturErhvervstyrelsen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024