Mink, corona og en genganger: Her er årets mest læste debat
DEBAT: Året, der gik, i Altinget Fødevarers debatspalter bar præg af coronapandemien, men tager os også forbi soja, økologi og linsedeller. Læs eller genlæs de fem mest læste debatindlæg fra 2020.
Kiki Qvistgaard
FagdebatredaktørCoronapandemien fik lov at dominere nyhederne i året, der nu snart er gået. Men også i debatspalterne var pandemien ikke til at komme udenom.
Og vi kommer godt omkring flere aspekter af coronaens konsekvenser for fødevareområdet - jura, sundhed og forsyningssikkerhed - i den top fem over det mest læste debat på Altinget Fødevarer i 2020, som kan læses herunder.
Årets overraskelse skal vi finde på plads nummer tre. Her finder vi nemlig en genganger i form af det mest læste debatindlæg i 2019.
Fra Altinget Fødevarer skal lyde en stor tak til alle jer, der gennem året har bidraget med viden, meninger og nye perspektiver i vores debatspalter. Vi håber på et gensyn i det nye år.
Læs eller genlæs de fem mest læste debatindlæg herunder:
1. Juraprofessor: Minkforløbet er ikke en retsstat værdig
Bent Ole Gram Mortensen, der til daglig er professor i jura ved Syddansk Universitet, tegner sig for årets mest læste debatindlæg på Altinget Fødevarer. Mens minksagen rasede skrev han:
"For en jurist forekommer Fødevarestyrelsens påbud af 6. november – uden hjemmel, uden begrundelse – at være grænsende til det surrealistiske."
2. Danish Crown: Vi tager nu et skridt mod ansvarlig og bæredygtig soja
Slagterigiganten Danish Crown har for alvor meldt sig ind i bæredygtighedsdebatten over de seneste par år. Og med sit indlæg fra april satte Preben Sunke, viceadministrerende direktør i koncernen, fokus på én af de tunge klimaposter i forbindelse med kødproduktion: foder.
"Inden 2030 vil vi halvere klimaaftrykket på et kilo grisekød sammenlignet med 2005. I 2050 vil vi have en klimaneutral produktion. Bæredygtigt foder er en væsentlig forudsætning for bæredygtigt kød," skrev han.
3. Landmand: Hvorfor trækker vi ikke støtten fra klimabelastende økologi?
I 2019 indtog landmand Knud Jeppesen førstepladsen over mest læste debat på Altinget Fødevarer. Det knap to år gamle indlæg lader sig dog ikke sådan glemme og indtager i år tredjepladsen på denne top fem.
"Når nu kødforbruget på verdensplan er stigende, og vi er nogle af de bedste i verden til at producere animalske fødevarer med hensyn til fødevaresikkerhed, kvalitet og klima, er det ulogisk ikke også at producere det," skrev han tilbage i februar 2019.
4. Debat: Hvis vi spiser mere plantebaseret, vil pengene fosse ind i statskassen
Rune-Christoffer Dragsdahl (billedet) og Katrine Ejlerskov fra Dansk Vegetarisk Forening satte fokus på de samfundsøkonomiske og coronarelaterede gevinster ved at spise plantebaseret.
"Hvis vi går ned ad den grønne plantebaserede vej med politiske tiltag som fremmer grønne måltider, vil milliarderne fosse ind i statskassen i takt med, at rødbedesaften, majskolberne og linsedellerne nydes ved grillen af unge og ældre i de lune sommeraftener," skrev de i det fjerdemest læste indlæg fra det forgangne år.
5. Tænketank: Coronakrise kan alligevel føre til akut mangel på frugt og grønt
En enkelt kvinde blev der også plads til i denne top fem. Catharina Sørensen, vicedirektør i Tænketanken Europa, satte fokus på coronaens konsekvenser for den grænseoverskridende arbejdskraft og de deraf følgende konsekvenser for Europas fødevareproducenter.
"Selvom alle er enige i, at coronakrisen ikke må få konsekvenser for fødevareforsyningen, kan den i takt med forårets komme føre til akutte konsekvenser for mange landbrug og gartnerier – med dertilhørende risiko for mangel på, og dyrere, frisk frugt og grøntsager," skrev hun.