MRSA-sag genopliver debat om forskningsfrihed

MRSA: Strid om DTU's anbefalinger i forhold til MRSA genopliver debatten om forskernes frihed, når de leverer rådgivning til myndighederne. Ny kontrakt på trapperne.

DTU gik i sidste uge i offensiven og understregede forskernes anbefalinger om bekæmpelse af den multiresistente MRSA-bakterie i dansk svineproduktion. <br><br>
DTU gik i sidste uge i offensiven og understregede forskernes anbefalinger om bekæmpelse af den multiresistente MRSA-bakterie i dansk svineproduktion.

Foto: Colourbox
Mads Bang
Fakta
Om forskningsbaseret myndighedsbetjening
  • Med en ændring af universitetsloven i 2007 overtog universiteterne opgaven med at udføre myndighedsbetjening.
  • Indførelsen af den nye regel betød samtidigt, at et antal sektorforskningsinstitutter blev indfusioneret med universiteterne.
  • Typisk indgår universiteter og myndigheder fireårige rammeaftaler, som dog opdateres hvert år. Derudover laves der aftaler om konkrete aftaler.

Om kort tid kommer der nye spilleregler i forholdet mellem forskningsinstitutioner og myndigheder, der bruger såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening.

De nye spilleregler, som kommer i form af en standardkontrakt for samarbejdet, kommer samtidig med, at endnu en sag stiller spørgsmålstegn ved samspillet mellem myndigheder og forskning: Sagen om rådgivning af Fødevarestyrelsen i forbindelse med bekæmpelse af en multiresistent bakterie, MRSA-bakterien, i dansk svineproduktion.

Med MRSA-sagen, har to enkeltsager i år sat kritisk fokus på den forskning som universiteterne laver på vegne af ministerier og styrelser.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024