Debat

Nationale særregler spænder ben

DEBAT: Fælleseuropæiske regler er til gavn for forbrugerne. Det er derfor besynderligt, at Danmark forsøger at spænde ben for dem, mener Ole Linnet Juul fra DI Fødevarer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Linnet Juul,
Branchedirektør i DI Fødevarer

Hovedparten af de fødevarer, vi køber, har krydset mindst én grænse, og fødevarevirksomheder er i dag underlagt omfattende fælleseuropæisk regulering. Det er med til at sikre effektiv markedsadgang og lige konkurrencevilkår til glæde for forbrugerne, der derved får billigere varer og større udbud og til glæde for fødevarevirksomhederne.

Det er derfor, vi skal have fælles regler på fødevareområdet. Men når vi diskuterer forbrugerorienterede emner som fx udvikling af nye sundhedsfremmende produkter eller initiativer til bekæmpelse af fedme, så ender diskussionen ofte i krav om national regulering, og det brede perspektiv til gavn for både forbrugere og virksomheder fordufter i en ophedet politisk debat.

Internationalt tilbud om vejledning til forbrugere
Aktuelt kører debatten om GDA. Vi synes, GDA rammer plet som en god vejledning til at forstå næringsdeklarationen. GDA fokuserer på energi, fedt og sukker, som er de kritiske parametre, når vi taler fedme. Det er en vejledning til forbrugeren.

Vi bør satse på at få den europæiske og globale tankegang ind i debatten i stedet for at bruge kræfterne på danske særregler.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer

Det er et supplement, som ikke erstatter næringsdeklarationen pr. 100 g, og det kan fint fungere ved siden af nøglehullet. Vi har svært ved at se, det skulle være vildledende. Det kan forbrugerne heller ikke i resten af EU, hvor en uafhængig undersøgelse klart viser, at den europæiske forbruger har taget mærket til sig.

Vi mener, at det er vigtigt, at vi i Danmark debatterer GDA. På baggrund af denne debat skal vi påvirke mærkningsforordningen med eventuelle forbedringer, frem for blot at påstå, at det er vildledende og så forbyde GDA på danske produkter.

Udvikling af nye fødevarer bremses
Fødevarer med sundhedsfremmende effekter er et andet eksempel hvor Danmark ofte går efter en national særstatus. I denne uge er der samråd om produktet Becel pro.activ, hvor fødevareudvalget vil diskutere sanktionering af producenten i forbindelse med om Becel pro.activ er markedsført vildledende.

Det til trods for, at både EFSA og EU-Kommissionen anerkender, at de anvendte anprisninger er korrekte i forhold til, at produktet virker kolesterolsænkende. Alligevel må virksomheden standse leveringen af produktet til Danmark i en periode, fordi Danmark som ét blandt få lande ikke vælger at anvende en overgangsordning, som andre EU-lande benytter, indtil anprisningsforordningen er helt på plads.

Fra nationale særregler til global tankegang
Debatten om de ting, der vedrører forbrugerne, bl.a. deres sikkerhed og velfærd, er vigtig for fødevarebranchen og forbrugerne. Den er med til at udvikle os, så vi hele tiden har fokus på at producere de bedste fødevarer, og at sikre forbrugerne adgang til god og lødig information. De synspunkter og den indsigt, vi får gennem debatten, skal bruges til at påvirke den europæiske lovgivning, frem for at udforme national særlovgivning.

Vi bør satse på at få den europæiske og globale tankegang ind i debatten i stedet for at bruge kræfterne på danske særregler, der hverken er i forbrugernes eller virksomhedernes interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024