Navnet feta er forbeholdt grækerne

NYHED: Danmark har ikke ret til at kalde dansk ost for ’feta’. Det er resultatet af en dom fra EF-domstolen. Danske mejerier er overraskede over dommen, og forbrugerministeren og vil rejse sagen i EU.
Fakta
  • 'Feta' er en oprindelsesbetegnelse, som kun Grækenland har retten til, lyder det i dommen.

  • For at et produkt kan blive beskyttet som oprindelsesbetegnelse kræver det, at betegnelsen skal være navnet på et landbrugsprodukt eller et levnedsmiddel med oprindelse i et område eller et bestemt sted, hvis geografiske miljø med dets naturbetingede og menneskelige faktorer giver produktet eller levnedsmidlet dets særlige egenskaber.


  • Kilde: Mejeriforeningen og EF-Domstolen
    Dansk feta er snart en saga blot. Fremover er det nemlig kun ost fra græske får og geder, der rettelig kan kaldes for 'feta'.

    Tirsdag tabte Danmark den sag, som den danske regering sammen med den tyske regering anlagde mod EU-Kommissionen tilbage i 2002.

    Grækerne får som følge af dommen eneret på at bruge betegnelsen 'feta'. EF-Domstolen begrunder dommen med, at den græske fetaost er beskyttet af EU's forordning om 'beskyttede geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser'.

    Dommen er endelig og kan derfor ikke ankes.

    Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024