Ny fødevarelov kan slå små butikker ihjel

Reglerne for bødestørrelser i den nye fødevarelov risikerer at gå uforholdsmæssigt hårdt ud over de små butikker, mener brancheforening.
De mindste butikker i Danmark risikerer at blive taberne i spillet om ny fødevarelov.
De mindste butikker i Danmark risikerer at blive taberne i spillet om ny fødevarelov.
Niels Th. Dahl

Det vil ramme meget hårdt i en lille butik og kan betyde butiksdød. Det kan især gå ud over de små samfund, hvor man ellers opfordrer til, at der skal være små butikker.

Torben Pedersen
Formand for Nærbutikkernes Landsforening
Fakta

Bødestørrelserne i forslaget til ny fødevarelov er vejledende og alle fastsat i forhold til en mindre virksomhed.  

Hvis der er tale om mel­lem­sto­re eller store virksomheder skal bøden som udgangspunkt forhøjes med henholdsvis 50 procent og 100 procent, afhængig af antallet af ansatte.

For engrosvirksomheder med behandling er mindre virksomheder de­fi­ne­ret som havende indtil 9 ansatte, mellemstore virksomheder som havende mellem 10 og 49 ansatte og store virksomheder som havende 50 ansatte eller derover.

For engrosvirksomheder uden behandling og for detailvirksomheder er mindre virksomheder de­fi­ne­ret som havende indtil 9 ansatte, mellemstore virksomheder som havende mellem 10 og 24 ansatte og store virksomheder som havende 25 ansatte eller derover.


Kilde: Folketingets hjemmeside

Den nye fødevarelov, der introducerer den såkaldte "nul-tolerance" over for lovovertrædere i fødevarebranchen, risikerer at få utilsigtede følger.

Brancheorganisationen for de allermindste butikker i Danmark, Nærbutikkernes Landsforening, mener, at udformningen af reglerne i den nye fødevarelov risikerer at lukke små butikker på stribe på grund af bagatelagtige overtrædelser.

"Med den nye lov kan der komme til at ske det, at en kontrollant kommer ind i en butik og ser, at datoen på pålæg eller mælk er overskredet, og så kan man få en kæmpe bøde. Det er jo ikke rimeligt, og det kan være med til at lukke en lille butik på en lille bagatel," siger Torben Pedersen, formand for Nærbutikkernes Landsforening.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024