Ny fødevarelov kan slå små butikker ihjel
Niels Th. Dahl
JournalistDet vil ramme meget hårdt i en lille butik og kan betyde butiksdød. Det kan især gå ud over de små samfund, hvor man ellers opfordrer til, at der skal være små butikker.
Torben Pedersen
Formand for Nærbutikkernes Landsforening
Bødestørrelserne i forslaget til ny fødevarelov er vejledende og alle fastsat i forhold til en mindre virksomhed.
Hvis der er tale om mellemstore eller store virksomheder skal bøden som udgangspunkt forhøjes med henholdsvis 50 procent og 100 procent, afhængig af antallet af ansatte.
For engrosvirksomheder med behandling er mindre virksomheder defineret som havende indtil 9 ansatte, mellemstore virksomheder som havende mellem 10 og 49 ansatte og store virksomheder som havende 50 ansatte eller derover.
For engrosvirksomheder uden behandling og for detailvirksomheder er mindre virksomheder defineret som havende indtil 9 ansatte, mellemstore virksomheder som havende mellem 10 og 24 ansatte og store virksomheder som havende 25 ansatte eller derover.
Den nye fødevarelov, der introducerer den såkaldte "nul-tolerance" over for lovovertrædere i fødevarebranchen, risikerer at få utilsigtede følger.
Brancheorganisationen for de allermindste butikker i Danmark, Nærbutikkernes Landsforening, mener, at udformningen af reglerne i den nye fødevarelov risikerer at lukke små butikker på stribe på grund af bagatelagtige overtrædelser.
"Med den nye lov kan der komme til at ske det, at en kontrollant kommer ind i en butik og ser, at datoen på pålæg eller mælk er overskredet, og så kan man få en kæmpe bøde. Det er jo ikke rimeligt, og det kan være med til at lukke en lille butik på en lille bagatel," siger Torben Pedersen, formand for Nærbutikkernes Landsforening.