Ny fosforafgift pålægges landbruget

Skatteminister Svend Erik Hovmand har på baggrund af vandmiljøplan III fremlagt et lovforslag, som pålægger landbruget en ny afgift på fosfor. En ekstraudgift på 50 mio. kroner for landmændene, der tilbageføres via en nedsættelse af den amtskommunale grundskyld.
Kristian Lund Pedersen

Ifølge vores beregninger skulle der gerne være balance i regnskabet, så landbruget ikke bliver økonomisk belastet. Derfor har forhandlingerne med landbrugets organisationer foregået fredeligt og roligt.

Anne Kirstine Villumsen Krog
Specialkonsulent
I forbindelse med aftalerne om Vandmiljøplan III indgik regeringen en aftale med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om indførelse af en afgift på mineralsk fosfor, som tilsættes foderblandinger.

Der foreslås hermed en afgift på mineralsk fosfor, som tilsættes foderblandinger, hvor der ikke er tilstrækkeligt med tilgængeligt fosfor.

En afgift skal ifølge skatteminister Svend Erik Hovmand (V) øge incitamentet til øget anvendelse af fytase (enzym, som fremmer tilgængeligheden af den naturligt forekommende fosfor), øge incitamentet til anvendelse af mineralsk fosfor og foderblandinger med en højere tilgængelighed samt øge incitamentet til en mere præcis fodring med fosfor (forsikringsfodring).

Landbrug holdes skadesfri?
Afgiften udgør 4 kr. pr. kg mineralsk fosfor. Provenuet fra en afgift på mineralsk fosfor tilbageføres ved en reduktion af den amtskommunale grundskyld for landbrug, gartnerier, planteskoler samt frugtplantager.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024