Øko-kyllinger lider mere end almindelige

I kampen mod sår på almindelige kyllingerfødder har myndighederne glemt de økologiske. Nu viser tal, at økologiske kyllinger har flere sår end konventionelle. Standardiseret indberetninger er indført per 1. juni. Men velfærdsmærket på Ø-kyllinger fra Dyrenes Beskyttelse kan hurtigt forsvinde.
Lars Igum Rasmussen

Den store forskel, vi kan se på svidninger hos de økologiske kyllinger fra producent til producent, viser, at det er et driftsledelsesproblem. Ikke et økologisk problem. Derfor vil vi nu forsyne producenterne med den viden, der er på området, så de mange svidninger kan løses.

Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening
Fakta
Trædepudesvidninger:

I Danmark har der siden 1. januar 2002 været lovpligtige bedømmelser af kyllingernes trædepuder. Danmark og Sverige er de eneste lande i verden, der har sådan en bedømmelse.

For hver kylllingeflok, der ankommer til slagteriet udtages 100 sæt fødder til bedømmelse af embedslægen.

  • Ingen skader på fødderne giver 0 point.
  • Små skader og irritationer giver 1 point.
  • Svære skader og sår giver 2 point.

    En kyllingeflok må maksimalt have 40 point. Herover kan embedslægen lave en handlingsplan for producenten. Ved store overskridelser kan lokale fødevareregioner en reduktion med mere end 25 pct.

    De økologiske kyllinger fra Gern Fjerkræslagteri:

  • 39 pct. fik O point.
  • 39 pct. fik 1 point.
  • 22 pct. fik 22 point.


  • Kilde: Det Danske Fjerkræraad
    Økologiske kyllinger har flere sår på fødderne som følge af ammoniaksvidninger end almindelige konventionelle kyllinger.

    Det er resultatet af de første opgørelser for såkaldte trædepudesvidninger hos økologiske slagtekyllinger for årets første fire måneder.

    "Det er et stort problem, som vi ser på med allerstørste alvorlighed. Vi kan ikke acceptere resultatet," siger Paul Holmbeck, der er direktør i Økologiske Landsforening til FødevareTinget.

    Derfor er der per 1. juni lavet en aftale med de økologiske slagterier om systematisk at foretage indberetninger om svidninger på kyllingefødder. Som de burde.

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024