Økologer tror på regeringens støtte

OMLÆGNING: En ny linje for tysk energipolitik og et opgør med EU's krav til arealstøtten skal hjælpe danske økologer. Fødevareministeren er positiv, men erkender, at det kan blive svært.
Den økologiske mælkeproduktion er ifølge Økologisk Landsforening lokomotivet for udviklingen af økologien. En aktionsplan skal hjælpe udfordrede mælkebønder.
Den økologiske mælkeproduktion er ifølge Økologisk Landsforening lokomotivet for udviklingen af økologien. En aktionsplan skal hjælpe udfordrede mælkebønder.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Jeg synes lige vi skal klappe malkekoen, før vi lægger hele den økologiske mælkeproduktion i graven.

Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister
Fakta

Økologernes ønsker til regeringen

  • Fødevareministeren og klimaministeren kan, via deres tyske kollegaer og evt. EU, påvirke tysk lovgivning om statsgaranterede høje priser til biogas, som har skabt en meget ulige konkurrence om jord.
  • Fødevareministeren kan sikre etårige forlængelser af økologisk arealstøtte for alle nuværende økologer.
  • Fødevareministeren og Miljøministeren skal sørge for, at implementering af den målrettede miljøregulering ikke forringer økologiske mælkeproducenters adgang til jord.
  • Kommende jordfordelingsinitiativer skal prioritere forbedring af økologiske mælkeproducenters arrondering.
  • Offentligt ejet landbrugsjord skal drives økologisk, ligesom større anvendelse af økologi i afgræsning af naturplejekrævende arealer vil kunne skabe nye muligheder for økologer.
  • 15 procents modulation. Landbrugsstøtten bør i højere grad tilgodese landmænds indsats for samfundsgoder som natur, klima og drikkevandsbeskyttelse.

Kilde: Økologisk Landsforening
En række økologiske mælkeproducenter er udfordret af faldende indtægter og stigende udgifter. Derfor vil Økologisk Landsforening have fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at gøre en ekstra indsats for at hjælpe mælkebønderne, som udgør 'lokomotivet' i den økologiske udvikling.

"Der er allerede flere mælkeproducenter, som har valgt at lægge tilbage til konventionel drift, og mange giver udtryk for lignende overvejelser. Vi er bekymrede, fordi nogle af dem, som nu tvivler, må forventes at lægge om inden for de nærmeste år," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Han har sammen med sin organisation udarbejdet en såkaldt aktionsplan, der indeholder en række ønsker og anbefalinger til politikere, producenter, detailhandlen og bankerne.

Truslen fra 'gasmajsen'
En af de store udfordringer er blandt andet, at sønderjyske mælkeproducenter udfordres af jordpriser, der bliver presset op, fordi dyrkningen af majs til biobrændstof i Tyskland modtager solidt statslig støtte.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024