Økologisk Landsforening opgiver fortrinsstilling til jord

LOVÆNDRING: Selvom flere partier på Christiansborg kæmper for at tilgodese økologers adgang til suppleringsjord, opgiver Økologisk Landsforening nu selv kampen.

"Jeg er helt rystet over, at ministeren, der har talt så meget om dyrevelfærd, ikke vil arbejde for flere dyr på græs," siger René Christensen, landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti.
"Jeg er helt rystet over, at ministeren, der har talt så meget om dyrevelfærd, ikke vil arbejde for flere dyr på græs," siger René Christensen, landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Det er med blødende hjerte, at vi lader det her falde til trods for, at vi har oplevet meget velvilje fra flere ordførere, og vi gør det også kun med et samtidigt opråb om, at der laves en stærk jordfordelingsindsats, der sikrer mere sammenhængende landbrug og natur.

Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening
Fakta
Om fortrinsstilling
Landmænd med et samlet landbrugsareal på under 70 hektar har mulighed for at opnå fortrinsstilling til suppleringsjord, hvis deres landbrugsejendom ligger inden for en luftlinjeafstand på to kilometer fra den annoncerede suppleringsjord.

Fortrinsstilling betyder dog ikke, at man har ret til at købe jorden, og flere øvrige betingelser skal være opfyldt. 

Kilde: NaturErhvervsstyrelsen

Regeringen vil sammen med en række forligspartier fjerne mindre landbrugs fortrinsstilling til suppleringsjord. Ophævelsen har imidlertid mødt modstand fra flere politiske partier. Heriblandt Enhedslisten.

“Jeg synes, det er besynderligt, at en socialdemokratisk ledet regering går ind og laver lovgivningen på en måde, hvor man forringer vilkårene for økologer og deres mulighed for at udvide produktionen,” siger Per Clausen, landbrugs- og fødevareordfører.

Han har fremsat et ændringsforslag, hvor Enhedslisten netop foreslår at bevare fortrinsstillingen til suppleringsjord.

Dyr på græs
Også Dansk Folkeparti har arbejdet for at bevare fortrinsstillingen. Det på trods af, at Dansk Folkeparti i foråret var et af forligspartierne bag forårets aftale om Vækstplan for Fødevarer, hvor ændringerne i lov om landbrugsejendomme blev aftalt.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024