Økonom: Fødevarepakke løser ikke landbrugets krise

VIRKNING: Regeringens fødevare- og landbrugspakke gavner ikke generelt landbruget, mener landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann fra Aalborg Universitet. Henrik Zobbe fra Københavns Universitet finder derimod strategien rigtig.

Landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann mener, det er helt forfejlet, når politikerne blot giver landbruget mulighed for at skabe et øget råvaregrundlag. Mere produktion vil ikke redde landbrugets fremtid. 
Landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann mener, det er helt forfejlet, når politikerne blot giver landbruget mulighed for at skabe et øget råvaregrundlag. Mere produktion vil ikke redde landbrugets fremtid. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Tværtimod har det gang på gang siden 1960’erne vist sig, at strategien med bare at producere mere ikke holder, og så nytter det da ikke noget at blive ved med at basere sig på den strategi.

Jan Holm Ingemann
Landbrugsøkonom, Aalborg Universitet

Strategien for størstedelen af dansk landbrug er at producere varer, der kan eksporteres, og det er en okay strategi, fordi det er vi faktisk dygtige til. Vi kan se, at vores mejerier og slagterier er i stand til at tjene en merpris ude på de globale markeder.

Henrik Zobbe
Leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet

Landmænd og deres organisationer er svært begejstrede for den nye fødevare- og landbrugspakke.

Men det er langt fra alle, der mener, at landbruget har noget at juble over.

“Landbruget jubler nu, fordi de har fået, hvad de ville, men jeg vil gerne garantere, at de om nogle få år igen står og siger, at det er samfundets skyld, at gennemsnitslandmanden ikke kan få økonomien til at hænge sammen, og derfor beder om nye lempelser eller subsidier,” siger landbrugsøkonom Jan Holm Ingemann fra Aalborg Universitet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024