Parlamentarikere vil forkaste nye regler for kødkontrol

TRUSSEL: Mens både danske landmænd og dyrlæger støtter nye EU-regler for kontrol af svinekød, opfordrer et flertal i Europa-Parlamentets miljøudvalg til, at forslaget bliver smidt i skraldespanden.
Dagmar Roth-Behrendt (midt i billedet) er en af fire parlamentarikere i miljøudvalget, der ønsker at forkaste forslaget om nye regler for kødkontrol.
Dagmar Roth-Behrendt (midt i billedet) er en af fire parlamentarikere i miljøudvalget, der ønsker at forkaste forslaget om nye regler for kødkontrol.Foto: European Union 2013 - EP
Michael Hjøllund

Når man som dyrlæge står og rører ved et dyr, får man ikke vasket hænder, inden man går til det næste. For det går hurtigt. Det kan sagtens være mere end 300 dyr i timen.

Jens Kirk Andersen
Seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet
Fakta

Kommissionens forslag indebærer, at kødkontrollen af slagtesvin, søer og orner kan foretages visuelt for at hindre sygdomsspredning.

Forslaget sætter endvidere øget fokus på salmonella-overvågningen.

Forslaget indebærer derudover en ændring af indholdet i fødevarekædeoplysningerne, tilladelse til at omsætte kød fra nødslagtninger uden særlig mærkning og en uddybning af, at officielle medhjælpere kan bistå embedsdyrlægen med praktiske opgaver ved det levende syn af slagtedyrene.

Baggrunden for forslaget er blandt andet en rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).


Kilde: ft.dk
Et årelangt arbejde for at modernisere EU's regler for kontrol af svinekød kan ende med at blive forkastet, når Europa-Parlamentet i næste uge skal til stemmetasterne i Strasbourg.

Et flertal i Europa-Parlamentets miljøudvalg har nemlig stemt for en resolution, der opfordrer til at forkaste de nye regler, der er godkendt af både EU-Kommissionen og medlemsstaterne.

Den melding ærgrer Den Danske Dyrlægeforening, der frygter, at de nye regler ryger af bordet.

"Det vil være et meget uønskeligt tilbageskridt. Så er vi bombet tilbage til start og skal til at begynde helt forfra igen," siger foreningens formand, Arne Skjoldager, der påpeger, at særligt Danmark har kæmpet for mere moderne regler på området i flere år.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024