Parlamentet godkender alligevel nye regler for kødkontrol

EU: Trods protester fra Miljøudvalget valgte et flertal i Europa-Parlamentet at nikke ja til nye EU-regler for kødkontrol. Beslutningen vækker glæde hos danske aktører.
Europa-Parlamentet er i denne uge samlet i Strasbourg for blandt andet at diskutere nye EU-regler for kødkontrol.
Europa-Parlamentet er i denne uge samlet i Strasbourg for blandt andet at diskutere nye EU-regler for kødkontrol.Foto: European Union 2013 - EP
Michael Hjøllund

En afvisning ville betyde en ubegrundet udskydelse på flere måneder, inden de nye regler kunne træde i kraft.

Horst Schnellhardt
Europaparlamentariker
Fakta
Kommissionens forslag indebærer, at kødkontrollen af slagtesvin, søer og orner kan foretages visuelt for at hindre sygdomsspredning.

Forslaget sætter endvidere øget fokus på salmonella-overvågningen.

Forslaget indebærer derudover en ændring af indholdet i fødevarekædeoplysningerne, tilladelse til at omsætte kød fra nødslagtninger uden særlig mærkning og en uddybning af, at officielle medhjælpere kan bistå embedsdyrlægen med praktiske opgaver ved det levende syn af slagtedyrene.

Baggrunden for forslaget er blandt andet en rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).


Kilde: Notat fra Fødevareministeriet
Et flertal i Europa-Parlamentet gik onsdag imod Miljøudvalgets indstilling og godkendte Kommissionens forslag om nye regler for kødkontrol.

Et kernepunkt i de nye regler er, at dyrlægerne i højere grad kan foretage visuelle kontroller af kødet på slagterierne frem for at røre og skære direkte i det. Og det øger fødevaresikkerheden i Danmark, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

"Med øget visuel kontrol risikerer vi ikke længere at sprede eksempelvis salmonella fra en svinekrop til en anden, når vi kontrollerer dem," siger direktør for Kødkontrollen Johan Overgaard.

Den øgede brug af visuel kontrol kræver dog, at de enkelte medlemslande kan dokumentere, at fødevaresikkerheden ikke sættes på spil, når kontrollen moderniseres.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024