Politikerne er yderst positive over for færøsk model

Efter hjemkomst fra Færøerne er politikerne noget så usædvanligt som – enige. Den færøske model for fiskeriet burde i langt højere grad anvendes herhjemme. Kristendemokraten Mogens Nørgård Pedersen forslår Danmark som forsøgsområde i EU.
Lars Igum Rasmussen
En tur væk fra Christiansborgs lange gange og ud i virkeligheden kan være sundt for de politiske øjne. Derfor er det også noget så usædvanligt som ti enige politikere fra Fødevareudvalget, der er hjemvendt fra den færøske studietur i hele sidste uge.

”Det specielle i denne situation er, at vi politikere faktisk er ret enige. Vi behøver ikke slås, for de fleste er enige om, at vi nu skal finde en model, så Færøernes måde at indrette deres fiskeri på kan tilpasses danske forhold – i så vid udtrækning som det er muligt i EU. Det er noget, som vi nu skal undersøge og arbejde videre med,” siger en af turens deltagere den konservative Else Theill Sørensen (K) til FødevareTinget.

Den såkaldte ”færøske-model” går ud på, at fiskerne tildeles ”havdage”, det vil sige antallet af dage på havet, hvor fiskearter må fiskes ubegrænset. Dermed undgår man den uheldige sideeffekt ved EUs kvoteordning – udsmidningen af gode fisk, enten fordi de er for små – og dermed ikke giver så god en pris – eller fordi kvoten er overskrevet.

”Vi er alle begejstrede med den færøske model, fordi den gør op med den største svøbe i vor tid. Udsmidningen. Alle – fiskere, biologer, befolkningen og politikerne – er enige om, at det er forkert. Og udsmidning undgår man med den færøske model,” siger den radikale fødevareordfører Martin Lidegaard (R), der også var med på turen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024