Positiv modtagelse af bakterieplan
Niels Th. Dahl
JournalistI forhold til de danskproducerede kyllinger er der resultater, og her forsøger ministeren at udvise en fornuftig holdning.
Per Clausen
Fødevareordfører (EL)
Folketingets partier er forsigtigt positive over for fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) plan mod campylobacter-bakterier, som hun netop har offentliggjort.
Det stod klart tirsdag eftermiddag, kort efter at fødevareministeren havde forelagt planen for Folketingets fødevareordførere.
"Vores vigtigste bekymring har været økonomien - om der blev taget penge fra andre områder i Fødevarestyrelsen. Det ser ud til, at det ikke sker. Der er penge til planen, og det er godt," siger medlem af Folketingets Fødevareudvalg Karina Lorentzen (SF).
CAMPYLOBACTERPLANENS TILTAG:
Importeret kyllingekød
Der skal laves en aftale med importører og detailhandel for at mindske risikoen i importeret kød
Der skal ske videreudvikling af case-by-case-kontrollen
Danmark skal arbejde for fælles mikrobiologiske grænser for campylobacter i EU
Dansk kyllingekød
i primærproduktionen
Der skal udarbejdes branchekode for indretning og hygiejne i slagtekyllingeproduktionen
Der skal gennemføres et projekt med et praktisk anvendeligt insektværn i kyllingehuse
Der skal gennemføres en undersøgelse af forekomsten af campylobacter i fritgående kyllinger
på slagterierne
Testen af kyllingerne inden slagtning skal forbedres
Der skal ske en optimering af sorteringen efter campylobacterstatus
Der skal gennemføres afprøvning og behandling af slagtede kyllinger med damp og ultralyd
Der skal udvikles andre egnede reduktionsmetoder
Slagtehygiejnen skal optimeres
Overvågningen af campylobacter i dansk kølet kyllingekød udvides til at omfatte alle slagterier med produktion af kølet kød
hos forbrugerne
Information om god køkkenhygiejne skal prioriteres
Der skal udarbejdes en pjece om campylobacter
Der skal udsendes særskilt information ved grill-sæsonens start
Der skal udvikles et "smittekilderegnskab" for campylobacter af DTU og Statens Serum Institut