Debat

R: Landbruget har selv nøglen til vækst

DEBAT-STAFET: Landbruget spiller selv en rolle i udviklingen af bedre rammevilkår, mener Radikale Venstres fødevareordfører, Lotte Rod.
Fødevareordfører for R, Lotte Rod, tror på landmændenes rolle i fremtidens landbrug.
Fødevareordfører for R, Lotte Rod, tror på landmændenes rolle i fremtidens landbrug.Foto: Folketinget.dk
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lotte Rod (R)
Fødevareordfører

Jeg har en drøm. Danmark skal lave flere kvalitetsfødevarer og have en stærkere natur. Landmændene skal have større frihed til at kunne gøre det, der virker.

Det kræver, de selv er med til at tage ansvar for, at der er forskel på jorden. Frihed og ansvar går hånd i hånd.

Med Natur- og Landbrugskommissionen har vi fået en række anbefalinger, der skaber mere natur, gavner klimaet og giver landbruget bedre muligheder for vækst og investering.

Her i efteråret tager regeringen første skridt til, at anbefalingerne bliver til virkelighed. Og det er helt centralt, at Danmark udvikler nye, smartere og bedre rammevilkår for landbruget. 

Fakta

Ordfører-stafet

Altinget | Fødevarer har bedt partiernes fødevareordførere tage forskud på den politiske efterårssæson. 

Vi har spurgt dem, hvor de mener, at de vigtigste slag på landbrugs- og fødevareområdet skal slås frem mod årsskiftet.

Vi skal gøre mere af det, der virker, og i Radikale Venstre tror vi på, at landbruget selv har én af nøglerne til denne udvikling.

For længe har politikere, landmænd og naturfolk stået stejlt over for hinanden. I Radikale Venstre tror vi på, at vi rykker udviklingen sammen.

Frihed til landmænd
Jeg har derfor et ønske om at få landmændene endnu mere på banen. For jeg tror også på landmændene.

Jeg tror på, at den enkelte landmand selv skal tage større ansvar for den grønne omstilling, ved at landmændene får større indflydelse på tiltagene på egen bedrift.

Derfor vil jeg knokle på for, at vi arbejder os hen imod, at landbruget fremover skal reguleres efter, hvor meget det forurener, i stedet for at have fælles regler for alle.

Det giver landmændene større frihed, men også et ansvar for at finde en model for den interne økonomiske omfordeling, der bliver konsekvensen af, at nogle kan producere mere og andre mindre end i dag.

Styrket madkultur
Vi skal satse endnu mere på udviklingen af danske kvalitetsfødevarer. Danske landbrugsprodukter er kendt i hele verden for deres kvalitet, og sådan skal det blive ved med at være.

Overalt i landet er der eksempler på både store og små virksomheder, der skaber gode, sunde fødevarer af høj kvalitet. Det giver arbejdspladser, regional udvikling og åbner op for helt nye eksportmuligheder.

Radikale vil derfor skabe bedre muligheder for virksomheder, der udvikler kvalitetsfødevarer. En idé er at tilbyde endnu bedre rådgivningshjælp til at udvikle forretningen.

Men vi skal også tænke bredere. Jeg er optaget af, hvordan vi allerede i folkeskolen kan være med til at styrke madkulturen og dermed skabe bevidste forbrugere, der efterspørger fødevarer af høj kvalitet.

Jeg hører gerne fra jer, der ligger inde med gode forslag og projekter.

Grøn svinestald
Regeringen arbejder for at skabe nye, grønne arbejdspladser, der både giver produktion og miljø. 

Jeg har store forventninger til projekt ”Månegrisen”, hvor vi forsøger at udvikle en svinestald, som ikke forurener. Det har vanvittigt spændende perspektiver.

Jeg vil gøre mit til, at innovation og udvikling inden for landbruget kommer højere op på dagsordenen, og at regeringen skal støtte op om initiativer, der kan skabe vækst og bedre, mere miljørigtige løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024